niedziela, 30 grudnia 2018

Torcik cytrusowy z galaretką

Do niedzielnej kawusi proponuję pyszny torcik cytrusowy z galaretką. Ciasto jest połączeniem biszkoptu, pianki cytrynowej, mandarynek oraz galaretki. Torcik jest lekki i orzeźwiający. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu.




SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2 jajka,
1/3 szklanki cukru,
3 łyżki oleju,
½ szklanki mąki,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu,
Pianka cytrynowa:
300g serka homogenizowanego waniliowego,
2 opakowania galaretki cytrynowej,
Dodatkowo:
1 puszka mandarynek,
2 opakowania galaretki pomarańczowej.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję żółtka oraz cukier. Następnie do masy wlewam olej i ocet oraz wsypuję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Pianka cytrynowa: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzone serki waniliowe miksuję razem z tężejącą galaretką. Masę wylewam na upieczony biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.
3. Galaretki pomarańczowe rozpuszczam w 750ml wrzątku. Studzę. Mandarynki odsączam z syropu. Owoce układam na masie cytrynowej. Mandarynki zalewam tężejącą galaretką pomarańczową. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz