wtorek, 4 grudnia 2018

Pieczone gołąbki z karpiem, suszonymi grzybami i kaszą owsianą

To co znajdzie się na naszym wigilijnym stole zależy od naszych indywidualnych upodobań. Dziś prezentuję przepis na pyszne pieczone gołąbki z farszem rybno- grzybowym. Potrawa jest łatwa do przygotowania.  Z powodzeniem może znaleźć miejsce na świątecznym stole.




SKŁADNIKI:
1 główka kapusty włoskiej,
300g filetu z karpia bez skóry,
1 saszetka kaszy owsianej,
30g suszonych grzybów,
1 cebula,
1 jajko,
1/2 szklanki bulionu warzywnego,
sól,
pieprz,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
1. Filet z karpia mielę przez maszynkę do mielenia. Kaszę owsianą gotuję około 15 minut w osolonej wodzie. Grzyby namaczam i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę obieram i kroję w kostkę.
2. Na oliwie szklę cebulę. Dodaję grzyby oraz karpia. Wszystko razem smażę około 10 minut. Studzę. Następnie do podsmażonych grzybów i ryby dodaję kaszę, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam.
3. Z kapusty włoskiej zdejmuję liście. Liście wrzucam na ok. 2 minuty do wrzącej wody. Na każdy z liści nakładam porcję farszu. Liście składam w kopertę.
4. Gołąbki układam na patelni. Obsmażam po 3 minuty w każdej strony. Następnie przekładam je na blachę, zalewam bulionem i piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.


Farsz oraz gołąbki były smażone ma patelni Ambition.



                                                              Przepis na udane święta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz