środa, 26 października 2016

Ciasto Kukułeczka

Dzisiaj polecam przepis na pyszne przekładne ciasto biszkoptowo- kokosowe przełożone masą budyniową i kremem kukułkowym. Warto w długi jesienny wieczór wypić szklankę gorącej herbaty i zjeść kawałek pysznego ciasta. 



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
3 łyżki oleju,
100g mąki,
1,5 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu,
Poncz:
50 ml mocnej kawy parzonej,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu waniliowego,
3,5 łyżki cukru,
200g masła,
Ciasto kokosowe:
4 białka,
150g cukru,
200g wiórków koksowych,
Dodatkowo:
150g kremu o smaku kukułki ZENTIS,
1 opakowanie okrągłych biszkoptów,
Polewa:
1 łyżka masła,
1,5 łyżki wody,
1,5 łyżki kakao,
1,5 łyżki cukru,

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączam zimną kawą parzoną. 
2. Ciasto kokosowe: Białka ubijam na sztywno. Stopniowo dodaję cukier. Ubijam. Na końcu do piany wsypuję wiórki kokosowe. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.  
3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając budyń gotuję przez 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopnowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. 
4. Na biszkopt ciemny wykładam masę budyniową. Wyrównuję. Na masie układam ciasto kokosowe. Na cieście rozsmarowuję masę kukułkową. Na masie układam biszkopty.
5. Polewa: Masło, cukier, wodę oraz kakao przekładam do garnuszka. Mieszam i gotuję przez 2 minuty. Chwilę studzę. Na wierzchu ciasta robię z polewy esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. 


Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS. W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów.

6 komentarzy:

  1. Oj, na pewno warto zgrzeszyć wieczorem dla takiego pysznego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo znam pod tą nazwą zupełnie inne ciasto! zaskoczenie ale smaczne zaskoczenie :)

    OdpowiedzUsuń