sobota, 2 maja 2015

Ciasto Kora Dębu z truskawkami

W sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszne ciasto bakaliowe z delicjami, galaretką i truskawkami. Do nasączenia delicji użyłam kawy VASPIATTA ESPRESSO, którą otrzymałam do testowania od sklepu: www.sklep.coffea.pl.


SKŁADNIKI:
Ciasto bakaliowe:
6 białek,
2 żółtka,
1/2 szklanki cukru,
15 dag drobno posiekanych orzechów włoskich,
8 dag kokosu,
8 dag rodzynek,
1,5 łyżki mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu waniliowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki cukru kryształu,
1 kostka masła
Dodatkowo:
18 sztuk delicji o smaku wiśniowym,
1/2 szklanki mocnej parzonej kawy VASPIATTA ESPRESSO ze sklepu www.sklep.coffea.pl,
40 dag truskawek,
2 opakowania galaretki truskawkowej.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję orzechy włoskie, kokos i rodzynki. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto dzielę na dwie równe części i wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cmx24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotuję z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram.
3. Galaretkę rozpuszczam w 3 szklankach wrzącej wody. Studzę. Na jedno z ciast bakaliowych wykładam połowę masy budyniowej. Delicje maczam w kawie i układam na cieście. Wykładam pozostałą masę. Na masie układam drugie ciasto bakaliowe. Truskawki obieram z szypułek, przekrawam na pół. Owoce układam na wierzchu ciasta i zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.


Do nasączenia delicji użyłam mocnej kawy parzonej VESPIATTA ESPRESSO, którą otrzymałam do testowania od sklepu www.sklep.coffea.pl. Kawa nadała ciastu wspaniałego smaku i aromatu. Kawa VESPIATTA ESPRESSO to również doskonały napój. Każdy, kto ją spróbuje długo delektuje się jej smakiem. 

Serdecznie zapraszam Was do do sklepów: sklep.coffea.pl oraz sklep.sirwilliamstea.pl, gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych kaw i herbat.

4 komentarze:

  1. Robię podobne ciasto (nawet nazwa ta sama), ale z brzoskwinią :) Jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie! Zapewne tak smakuje! :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto :)Dziękuję za przepis,
    na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam raz było pyszne więc postanowiłam zrobić znów na Święta-polecam

    OdpowiedzUsuń