niedziela, 30 lipca 2017

Sałatka ogórkowa na zimę

Sezon ogórkowy w pełni, dlatego też prezentuję przepis na pyszną sałatkę ogórkową z cebulą i marchewką. Sałatka jest bardzo łatwa do przygotowania. Warto zapełnić półki w spiżarni słoikami w tą pyszną sałatką. Z podanego przepisu wychodzi około 15-17 słoiczków o pojemności 1/2 litra.



SKŁADNIKI:
4 kg ogórków,
1 kg marchewki,
1 kg cebuli,
½ łyżki soli,
1 szklanka octu 10%,
1 szklanka oleju,
1 szklanka cukru.

PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę i marchewkę obieram. Cebulę kroję w grubszą kostkę. Marchewkę ścieram na tarce o dużych otworach. Ogórki kroję w plasterki.
2. Wszystkie przygotowane warzywa przekładam do dużej miski. Dodaję sól, ocet, olej oraz cukier. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Sałatkę odstawiam na 3 godziny w chłodne miejsce.
3. Po upływie 3 godzin sałatkę mieszam. Sałatkę razem z zalewą przekładam do słoiczków. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut.

6 komentarzy:

  1. Mam wszystkie produkty, dziś zrobię !

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też mam...robie jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie robię sałatkę ,ale czy 1/2łyżki soli wystarczy na taką ilość?

    OdpowiedzUsuń
  4. salatka juz odpoczywa :-P)

    OdpowiedzUsuń
  5. podpinam się pod pytanie czy nie za mało soli?

    OdpowiedzUsuń
  6. zaraz to zrobie uwielbiam takie cos

    OdpowiedzUsuń