niedziela, 4 września 2016

Winogronowy Madagaskar

Każdy z nas uwielbia ciasta z owocami, ja również. Korzystajmy z okazji, że targowiska i sklepy są pełne soczystych, słodkich owoców sezonowych i przygotowujmy domowe wypieki z ich wykorzystaniem. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne przekładane ciasto z winogronami i galaretką. Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Każdemu będzie smakować. 


SKŁADNIKI:
Biszkopt ciemny:
3 jajka,
½ szklanki cukru,
4 łyżki oleju,
¾ szklanki mąki,
½ łyżki octu,
½ łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao,
Biszkopt makowy:
6 białek,
1 szklanka cukru,
½ łyżki octu,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżki mąki pszennej,
4,5 łyżki suchego maku,
Masa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu śmietankowego,
1 łyżka cukru waniliowego,
250g masła,
3 łyżki cukru pudru,
1 kieliszek likieru waniliowego lub spirytusu,
½ tabliczki białej czekolady,
Dodatkowo:
600g zielonego winogrona,
3 opakowania galaretki zielonej,
czekoladowa posypka do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Nie przestając miksować dodaję po troszeczku cukru oraz po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 35cm x 25cm). Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję przez 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję budyń. Ucieram. Na końcu do masy wlewam alkohol oraz dodaję startą na tarce o małych oczkach czekoladę. Ucieram.
4. Na biszkopt ciemny wykładam połowę masy. Wyrównuję. Masę przykrywam biszkoptem makowym. Na biszkopt makowy wykładam drugą część masy. Wyrównuję.
5. Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Studzę. Winogrona obieram z kiści i przekrawam na pół. Owoce układam na cieście. Zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 3 godziny do lodówki.  Gotowe ciasto posypuję po wierzchu czekoladową posypką.

7 komentarzy:

  1. Pomysłowe i efektowne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A z żółtkami w makowym biszkopcie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żółtka zostają. Możemy je wykorzystać do innych wypieków.

      Usuń
  3. Dziękuje za szybką odpowiedź i jutro biorę się za pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, porywam duży kawałek do herbaty

    OdpowiedzUsuń
  5. witam! blaszka jakiej jest wielkości/?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy biszkopt czekoladowy cały pani miksuję czy tylko białka cukier i żółtka a później szpatułką?

    OdpowiedzUsuń