sobota, 18 czerwca 2016

Bananowiec

Dzisiaj polecam przepis na ciasto Bananowiec, doskonałe na upalne dni. Jest lekkie, puszyste i orzeźwiające. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
3 łyżki oleju,
2/3 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Pianka bananowa:
4 banany,
150g masła,
2 opakowania galaretki cytrynowej,
Ptasie mleczko,
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
2 opakowania galaretki pomarańczowej,
Dodatkowo:
4 banany,
2 opakowania galaretki agrestowej.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę  o wymiarach 25cm x35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Pianka bananowa: Masło przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Odstawiam do przestudzenia. Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 1 szklance wrzątku, studzę. Banany obieram i miksuję blenderem na gładki mus. Do musu bananowego dodaję tężejącą galaretkę oraz przestudzone masło. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na upieczony biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.
3. Ptasie mleczko: Galaretki pomarańczowe rozpuszczam w 2 szklankach wrzącej wody. Schłodzone mleko skondensowane miksuję z tężejącą galaretką pomarańczową. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję.
4. Galaretki agrestowe rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Banany obieram i kroję w plastry. Owoce układam na cieście. Banany zalewam tężejącą zieloną galaretką. Ciasto wstawiam na 3 godziny do lodówki.

4 komentarze: