środa, 19 października 2016

Tymiankowa karkówka pieczona z dynią

Na dzisiejszy obiad proponuję pyszną karkówkę pieczoną z dynią. Potrawa jest łatwa do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
500g karkówki bez kości,
1kg dyni,
1 płaska łyżka tymianku,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka pieprzu,
1/2 łyżeczki soli,
100 ml oleju,

PRZYGOTOWANIE:
1. Karkówkę kroję na plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Z dyni usuwam skórę oraz pestki. Miąższ kroję w kostkę.
2. Olej mieszam z tymiankiem, papryką słodką mieloną oraz solą i pieprzem. Do marynaty wkładam karkówkę i dynię. Mieszam i odstawiam na 30 minut w chłodne miejsce.
3. Karkówkę razem z dynią przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję i układam na blaszce. Całość piekę 1 godzinę w temperaturze 190 stopni.

1 komentarz: