środa, 24 stycznia 2024

Drożdżowe ślimaki z powidłem i migdałami

Do dzisiejszej kawusi polecam pyszne drożdżowe ciasteczka z powidłem śliwkowym i migdałami. Drożdżówki bardzo łatwo się przygotuje. Warto je przygotować. 




SKŁADNIKI:
200g mąki,
15g świeżych drożdży,
1 łyżka cukru,
100ml mleka,
1 małe jajko,
1,5 łyżki masła,
szczypta soli,
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
Dodatkowo:
1 białko,
2 łyżki płatków migdałowych.

PRZYGOTOWANIE:
1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję wyrośnięty rozczyn, jajko, sól, cukier oraz rozpuszczone masło. Dokładnie wyrabiam ciasto łyżką. Oprószam mąką i odstawiam do wyrośnięcia.
3. Kiedy ciasto podwoi swą objętość przekładam go na stolnicę. Ciasto rozwałkowuję tworząc kwadrat o boku ok. 35cm. Ciasto smaruję powidłami śliwkowymi i zwijam w rulon.
4. Rulon kroję na 2cm kawałki. Porcje ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki smaruję białkiem i posypuję płatkami migdałowymi. Piekę około 30 minut w temperaturze 175 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz