SKŁADNIKI:
3 jabłka,
50g suszonej żurawiny całej o smaku granatu MAKAR,
50g orzechów włoskich,
1 łyżka miodu,
1/2 łyżki cukru trzcinowego.
PRZYGOTOWANIE:
1. Orzechy włoskie kroję na mniejsze kawałki. Orzechy mieszam z żurawiną, miodem i cukrem trzcinowym.
2. Z jabłek odkrawam wierzchołki. Łyżką wydrążam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem. Przykrywam odciętymi wierzchołkami.
3. Jabłka układam w naczyniu żaroodpornym. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Do przygotowania nadzienia do jabłek wykorzystałam żurawinę całą o smaku granatu, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR BAKALIE. Żurawina o smaku granatu jest moczona w zagęszczonym soku z granatu, dzięki czemu zyskuje charakterystyczny smak grantu. Żurawina jest uznawana za naturalny antybiotyk. Jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Żurawina to doskonały środek wzmacniający odporność organizmu, szczególnie w okresie jesienno - zimowym. W kulinariach suszona żurawina jest wykorzystywana między innymi do przygotowywania sosów, herbatek, ciastek, ciast, deserów, czy mięs. Żurawina o smaku granatu ma bardzo ciekawy smak. Kto raz ją spróbuję będzie po nią sięgał codziennie, ponieważ jest przepyszna. W mojej kuchni będzie jeszcze niejednokrotnie wykorzystywana.
Żurawiny smakowe MAKAR są dostępne między innymi na bazarku w sklepie Auchan (na dziale "BAZAREK LUZ" ).
Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR niezastąpionych w każdej kuchni.
chętnie spróbowałabym takich jabłuszek ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Ostatnio też często piekę jabłka ;) Ale moja zazwyczaj bardzo się rozpadają :D
OdpowiedzUsuń