niedziela, 15 listopada 2015

Pieczone jabłka z żurawiną, orzechami i miodem

Za oknami szaro, buro i ponuro. Dlatego też zapraszam na pyszny jesienny deser, który ucieszy każde podniebienie. Polecam gorąco!!!


SKŁADNIKI:
3 jabłka,
50g suszonej żurawiny całej o smaku granatu MAKAR,
50g orzechów włoskich,
1 łyżka miodu,
1/2 łyżki cukru trzcinowego.

PRZYGOTOWANIE:
1. Orzechy włoskie kroję na mniejsze kawałki. Orzechy mieszam z żurawiną, miodem i cukrem trzcinowym.
2. Z jabłek odkrawam wierzchołki. Łyżką wydrążam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem. Przykrywam odciętymi wierzchołkami.
3. Jabłka układam w naczyniu żaroodpornym. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.


Do przygotowania nadzienia do jabłek wykorzystałam żurawinę całą o smaku granatu, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR BAKALIE Żurawina o smaku granatu jest moczona w zagęszczonym soku z granatu, dzięki czemu zyskuje charakterystyczny smak grantu. Żurawina jest uznawana za naturalny antybiotyk. Jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Żurawina to doskonały środek wzmacniający odporność organizmu, szczególnie w okresie jesienno - zimowym. W kulinariach suszona żurawina jest wykorzystywana między innymi do przygotowywania sosów, herbatek, ciastek, ciast, deserów, czy mięs. Żurawina o smaku granatu ma bardzo ciekawy smak. Kto raz ją spróbuję będzie po nią sięgał codziennie, ponieważ jest przepyszna. W mojej kuchni będzie jeszcze niejednokrotnie wykorzystywana. 

Żurawiny smakowe MAKAR są dostępne między innymi na bazarku w sklepie Auchan (na dziale "BAZAREK LUZ" ).

Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR niezastąpionych w każdej kuchni.




2 komentarze:

  1. chętnie spróbowałabym takich jabłuszek ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio też często piekę jabłka ;) Ale moja zazwyczaj bardzo się rozpadają :D

    OdpowiedzUsuń