poniedziałek, 30 listopada 2015

Pierogi z makiem i bakaliami

W poniedziałkowe przedpołudnie zapraszam na pyszne pierogi z farszem makowym. Pierogi to doskonała propozycja na wigilijny stół. Zawsze podaję je polane masełkiem i posypane cukrem. W tej postaci smakują mi najbardziej.



SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
1 jajko,
1,5 łyżki oleju,
woda,
Farsz makowy:
200g maku mielonego MAKAR,
50g orzechów włoskich MAKAR,
50g rodzynek,
3 łyżki cukru,
50g masła,
1 jajko,
kilka kropli aromatu migdałowego,
Dodatkowo:
80g masła,
1 łyżka cukru.

PRZYGOTOWANIE:
1. Farsz makowy: Do maku dodaję jajko, cukier, rozpuszczone masło, rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz aromat. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie składniki się połączyły.
2. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagniatam ciasto (powinno być elastyczne). 
3. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy makowej. Zlepiam pierogi.
4. Przygotowane pierogi wrzucam do gotującej się, osolonej wody.  Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wykładam na talerz. Polewam podrumienionym masłem i oprószam cukrem.


Do przygotowania farszu do pierogów wykorzystałam mak mielony oraz orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR. Mak to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i potraw na słodko. Mak mielony MAKAR jest bardzo wygodny do użycia. Nie trzeba go parzyć, ani mielić, co pozwala nam to zaoszczędzić sporo czasu.  Do farszu dodałam również posiekane orzechy włoskie. Orzechy włoskie MAKAR mają idealny słodki smak. Są doskonale wysuszone i pozbawione goryczki. Maku i orzechów włoskich MAKAR z pewnością użyje jeszcze nie jednokrotnie w kuchni.  Produkty te wykorzystam do przygotowania potraw świątecznych. Wypróbujcie je, a nie pożałujecie. 

Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR niezastąpionych w każdej kuchni.


4 komentarze:

  1. Żeby jeszcze ten mak był w sklepie. Nie spotkałam do tej pory, a to takie wygodne.

    OdpowiedzUsuń
  2. W takiej wersji jeszcze nie jadłam pierożków, ale sądząc po składnikach, zasmakowały by mi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ten mak kupuje często nie mam problemu z jego dostaniem w sklepie 😊mmm ciekawy przepis na pierogi jutro zrobię 😊

    OdpowiedzUsuń