czwartek, 12 listopada 2015

Placki ziemniaczane zapiekane z kurczakiem i serem

Uwielbiam placki ziemniaczane. Tym razem wzbogaciłam je zapiekając z kurczakiem i żółtym serem. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę. Placki po prostu rozpływają się w ustach. Potrawę podałam z sosem cygańskim, który otrzymałam od firmy WSP SPOŁEM.



SKŁADNIKI:
1/2 kg ziemniaków,
1 jajko,
1,5 łyżki mąki,
1 filet z piersi kurczaka,
1 cebula,
10 dag sera żółtego,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
1/2 słoiczka sosu Kieleckiego cygańskiego SPOŁEM.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszam.
2. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcje masy, tworząc placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron.
3. Kurczaka kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję małą kostkę. Mięso razem z cebulą smażę około 10 minut na oleju. Oprószam solą i pieprzem.
4. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Na usmażone placki nakładam porcję kurczaka. Wierzch posypuję startym żółtym serem. 
5. Placki układam w naczyniu żaroodpornym. Zapiekam około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
6. Gotowe placki układam na talerzu. Podaję polane sosem cygańskim.


Do przygotowania potrawy wykorzystałam sos Kielecki cygański, które otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM. Sos mają idealną konsystencję oraz wspaniały smak. Doskonale współgrał z plackami i kurczakiem.  Produkt wart polecenia i zakupu.

Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy WSP SPOŁEM.

5 komentarzy:

  1. Apetycznie wyglądają, skusiłabym się na takie :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite! A ten sos jest przepyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też uwielbiam placki ziemniaczane. :)
    Jak byłam mała to zawsze wcinałam ze śmietaną i cukrem. Do tej pory jeszcze tak robię mimo, że już jestem 30+. :D
    Ale Twoja propozycja aż woła aby ją zrealizować. :)
    Wspaniale to wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń