SKŁADNIKI:
Biszkopt ciemny:
3 jajka,
½ szklanki cukru,
4 łyżki oleju,
¾ szklanki mąki,
½ łyżki octu,
½ łyżki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao,
Biszkopt makowy:
6 białek,
1 szklanka cukru,
½ łyżki octu,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżki mąki pszennej,
4,5 łyżki suchego maku,
Masa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu śmietankowego,
1 łyżka cukru waniliowego,
250g masła,
3 łyżki cukru pudru,
1 kieliszek likieru waniliowego lub
spirytusu,
½ tabliczki białej czekolady,
Dodatkowo:
600g zielonego winogrona,
3 opakowania galaretki zielonej,
czekoladowa posypka do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka razem ze
szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Nie przestając miksować
dodaję po troszeczku cukru oraz po jednym żółtku.
Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek
do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę, wyłożoną papierem do
pieczenia (wymiary 35cm x 25cm). Piekę około 25 minut w
temperaturze 170 stopni.
2. Biszkopt makowy: Białka ubijam na
sztywno. Dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję mąkę pszenną
oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie
mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.3. Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję przez 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję budyń. Ucieram. Na końcu do masy wlewam alkohol oraz dodaję startą na tarce o małych oczkach czekoladę. Ucieram.
4. Na biszkopt ciemny wykładam połowę masy. Wyrównuję. Masę przykrywam biszkoptem makowym. Na biszkopt makowy wykładam drugą część masy. Wyrównuję.
5. Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Studzę. Winogrona obieram z kiści i przekrawam na pół. Owoce układam na cieście. Zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 3 godziny do lodówki. Gotowe ciasto posypuję po wierzchu czekoladową posypką.
Pomysłowe i efektowne ciacho :)
OdpowiedzUsuńA z żółtkami w makowym biszkopcie?
OdpowiedzUsuńŻółtka zostają. Możemy je wykorzystać do innych wypieków.
UsuńNa żółtkach można ugotować budyń do masy.
UsuńDziękuje za szybką odpowiedź i jutro biorę się za pieczenie.
OdpowiedzUsuńSuper, porywam duży kawałek do herbaty
OdpowiedzUsuńwitam! blaszka jakiej jest wielkości/?
OdpowiedzUsuńCzy biszkopt czekoladowy cały pani miksuję czy tylko białka cukier i żółtka a później szpatułką?
OdpowiedzUsuńZ żółtek można zrobic masę budynków zamiast masy z przepisu.
OdpowiedzUsuńPoproszę o przepis na ta masę z zoltek.
UsuńCiasto bardzo smaczne i ładnie wygląda. Wszystkim smakowało. Zrobię jeszcze nie jeden raz🙂
OdpowiedzUsuń