czwartek, 6 października 2016

Białe kiełbaski zapiekane na kapuście kiszonej i papryce

W czwartkowe popołudnie polecam przepis na pyszne białe kiełbaski zapiekane na kapuście kiszonej i papryce. Potrawa ta to doskonała propozycja na obiad lub ciepłą kolację. 



SKŁADNIKI:
4 Białe Kiełbaski Grillówki Hańderek,
300g kapusty kiszonej,
1 cebula,
1/2 strąka papryki czerwonej,
1/2 strąka papryki żółtej,
1/2 strąka papryki zielonej,
1/2 łyżeczki kminku mielonego,
2 łyżki masła,
100ml wody,
2 plastry sera żółtego,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę kiszona przepłukuję i drobno kroję. Papryki kroję w cienkie paski. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle szklę cebulę. Dodaję kapustę, paprykę oraz kminek. Chwilę smażę. Warzywa podlewam wodą i duszę na małym ogniu około 15 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
2. Kapustę z papryką przekładam do naczynek żaroodpornych. Na kapuście układam  białe kiełbaski. Ser żółty kroję w paski. Kawałki sera układam na kiełbaskach. 
3. Naczynka wkładam do piekarnika i zapiekam około 30 minut w temperaturze 180 stopni.


1 komentarz: