SKŁADNIKI:
800g
moreli,
2
pomarańcze,
50ml
soku z cytryny,
1
opakowanie żelfixu 2:1,
½
kg cukru kryształu,
PRZYGOTOWANIE:
1. Z
moreli usuwam pestki. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Pomarańcze
obieram ze skóry. Ostrym nożem filetuję owoce usuwając błonki.
2.
Morele razem z pomarańczą przekładam do garnka. Dodaję żelfix
oraz sok z cytryny. Gotuję na małym ogniu około 4 minut, cały
czas mieszając. Do owoców wsypuję cukier. Mieszam i gotuję
jeszcze przez 2 minuty. Dżem zdejmuję z ognia i mieszam do zaniku
piany.
3.
Gorący dżem przekładam na wyparzonych słoiczków. Słoiczki zakręcam i odwracam do góry dnem. W takiej pozycji pozostawiam je godzinę. Gotowy dżem
wynoszę do spiżarni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz