SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6
jajek,
1
szklanka cukru,
1,5
szklanki mąki,
8
łyżek oleju,
1
łyżka octu,
1
łyżka proszku do pieczenia,
Krem
waniliowy:
3
szklanki mleka,
3
opakowania budyniu waniliowego,
2
opakowania cukru waniliowego,
200g
masła,
3
łyżki cukru pudru,
50ml
likieru waniliowego lub spirytusu,
Dodatkowo:
300g
borówek amerykańskich,
3
opakowania galaretki jagodowej.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej,
mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę
o wymiarach 24cm x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt
piekę około 40 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto
przekrawam na dwa równe blaty.
2.
Krem waniliowy: Dwie szklanki mleka zagotowuję razem z cukrem
waniliowym. W pozostałym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do
gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam
do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą
masę. Stopniowo dodaję budyń. Ucieram. Wlewam alkohol i wszystko
razem ucieram.
3.
Na jeden blat biszkoptu wykładam 2/3 kremu. Wyrównuję. Przykrywam
drugim blatem ciasta. Wykładam pozostały krem. Wyrównuję.
4.
Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Borówki
amerykańskie układam na wierzchu ciasta. Zalewam tężejącą
galaretką jagodową. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz