czwartek, 26 lipca 2018

Ogórki po kartusku

Sezon ogórkowy w pełni. Nasze spiżarnie zapełniają się przeróżnymi przetworami z ogórków. Ja mam dla Was przepis na pyszne ogórki po kartusku. Mogą być doskonałym dodatkiem do obiadu, kanapek lub sałatek.





SKŁADNIKI:
Zalewa:
3 litry wody,
½ litra octu 10%,
1 szklanka cukru,
2 łyżki soli,
Dodatkowo:
3,5 kg małych ogórków gruntowych,
5 sztuk papryki czerwonej,
3 cebule,
2 główki czosnku,
½ wiązki kwiatostanów kopru,
liście laurowe,
ziele angielskie,
gorczyca,
ziarna pieprzu czarnego.

PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki zalewy przekładam do garnka i gotuję. Odstawiam do przestudzenia.
2. Do słoiczków o pojemności pół litra daję po ząbku czosnku, ćwiartce cebuli pokrojonej w piórka, jednym liściu laurowym, dwa ziarna ziela angielskiego, ½ łyżeczki gorczycy, jednym posiekanym kwiatostanie kopru oraz kilka ziaren pieprzu.
3. Z papryki usuwam gniazda nasienne. Paprykę kroję w podłużne pasy. W przygotowanych słoikach z przyprawami układam kawałki papryki oraz ogórki.
4. Całość zalewam przestudzoną zalewą. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję około 10 minut.

Z przepisu wychodzi około 12-14 słoiczków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz