SKŁADNIKI:
800g
żołądków drobiowych,
6
skrzydełek z kurczaka,
1
marchewka,
1
pietruszka,
1
cebula,
½
puszki ciecierzycy,
2
liście laurowe,
4
ziarna ziela angielskiego,
1
łyżka koncentratu pomidorowego,
½
łyżeczki majeranku.
1
łyżka mąki,
1
łyżka masła,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Skrzydełka zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie
oraz pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i cebulę. Gotuję
na małym ogniu około 60 minut. Następnie z wywaru wyjmuję
skrzydełka. Obieram mięso z kości i dodaję do wywaru.
2.
Żołądki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Następnie
wyjmuję z wody i w kroję w paski. Żołądki dodaję do wywaru ze
skrzydełek. Wszystko razem gotuję 15 minut.
3.
Do wywaru dodaję odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz koncentrat
pomidorowy. Z mąki i masła robię zasmażkę. Dodaję do flaczków.
Całość gotuję jeszcze przez 10 minut. Potrawę doprawiam do smaku
majerankiem, solą oraz pieprzem.
Pyszne, mniamm ❤
OdpowiedzUsuń