SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4
jajka,
½
szklanki cukru,
2/3
szklanki mąki,
6
łyżek oleju,
½
łyżki proszku do pieczenia,
1
łyżka octu,
Masa
śmietanowa:
½
litra śmietany 30%,
2
opakowania śmietan fixu,
2
łyżki cukru pudru,
1
łyżka żelatyny,
100ml
wody,
½
łyżeczki czerwonego barwnika w proszku,
Dodatkowo:
1
duża kiść winogron zielonych,
2
opakowania galaretki cytrynowej.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, ocet oraz
proszek do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę o średnicy
24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 35
minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa
równe blaty.
2.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę.
Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i
śmietan fixem. Dodaję żelatynę i miksuję. Masę dzielę na dwie
równe części. Do jednej dodaję barwnik. Miksuję.
3.
Na jeden blat biszkoptu wykładam masę różową. Przykrywam drugim
biszkoptem. Wykładam masę białą. Wyrównuję.
4.
Galaretki rozpuszczam w 750ml wrzącej wody. Studzę. Winogrona
obieram z kiści i układam na masie śmietanowej. Zalewam tężejącą
galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.
śliczny kolorowy torcik
OdpowiedzUsuń