poniedziałek, 3 września 2018

Torcik śmietanowy z winogronami i galaretką

Jako deser poniedziałkowej kawy proponuję pyszny torcik z masą śmietanową, winogronami i galaretką. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania.



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka,
½ szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki,
6 łyżek oleju,
½ łyżki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
Masa śmietanowa:
½ litra śmietany 30%,
2 opakowania śmietan fixu,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżka żelatyny,
100ml wody,
½ łyżeczki czerwonego barwnika w proszku,
Dodatkowo:
1 duża kiść winogron zielonych,
2 opakowania galaretki cytrynowej.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty.
2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję żelatynę i miksuję. Masę dzielę na dwie równe części. Do jednej dodaję barwnik. Miksuję.
3. Na jeden blat biszkoptu wykładam masę różową. Przykrywam drugim biszkoptem. Wykładam masę białą. Wyrównuję.
4. Galaretki rozpuszczam w 750ml wrzącej wody. Studzę. Winogrona obieram z kiści i układam na masie śmietanowej. Zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

1 komentarz: