wtorek, 19 marca 2019

Domowy smalczyk z cebulką

Domowy smalczyk to pyszny dodatek do kanapek i wielu potraw smażonych. Kromka świeżego chleba posmarowana smalcem, z plastrami ogórka kiszonego to prawdziwa radość dla podniebienia. Od wielu pokoleń smalczyk jest najbardziej popularnym smarowidłem. Warto go przygotować, bo jest przepyszny.



SKŁADNIKI:
1 kg słoniny,
2 cebule.

PRZYGOTOWANIE:
1. Słoninę kroję małą kosteczkę. Przekładam do garnka i topię na małym ogniu do momentu, aż skwarki nabiorą złotego koloru.
2. Pod koniec procesu smażenia słoniny dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Chwilę wszystko razem smażę. 
3. Smalczyk przekładam do słoiczka lub kamionkowego naczynia i odstawiam w chłodne miejsce do stwardnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz