SKŁADNIKI:
Placki:
600g
ziemniaków,
1
cebula,
1
łyżka mąki,
1
jajko,
sól,
pieprz,
olej
do smażenia.
Dodatkowo:
1
pojedynczy filet z piersi kurczaka,
200g
pieczarek,
1
pomidor,
150g
sera żółtego,
sól,
pieprz,
bazylia,
oliwa.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Ziemniaki oraz cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do masy
ziemniaczanej dodaję jajko, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie
mieszam. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcję
masę ziemniaczanej, formując duże okrągłe placki. Placki smażę
na rumiano z dwóch stron.
2.
Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę i smażę przez około 10
minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Pieczarki kroję w
plasterki. Smażę około 5 minut na oliwie. Pomidora kroję w
plasterki. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.
3.
Usmażone placki przekładam na blaszkę. Na plackach układam
podsmażonego kurczaka, pieczarki oraz pomidora. Oprószam solą,
pieprzem i bazylią. Wierzch placków posypuję żółtym serem.
Placki zapiekam około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ładnie wygląda
OdpowiedzUsuńNa ile to osób?
OdpowiedzUsuń