SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6
jajek,
1,5
szklanki cukru,
2
szklanki mąki tortowej,
8
łyżek oleju,
1
łyżka proszku do pieczenia,
1
łyżka octu,
Masa
bananowa:
½
litra mleka,
2
opakowania budyniu bananowego,
150g
masła,
4
łyżki cukru pudru,
Dodatkowo:
6
bananów,
3
opakowania galaretki bananowej,
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną
pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie do ciasta
dodaję olej, mąkę tortową oraz ocet i proszek do pieczenia. Masę
przelewam na blaszkę o wym. 25cm x 35cm, wyłożoną papierem do
pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Po przestudzeniu przekrawam na dwa równe blaty.
2.
Masa bananowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję. W
odlanym mleku mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam na gotujące
się mleko. Mieszam i gotuję około 2 minut. Budyń odstawiam do
przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą
masę. Dodaje budyń i razem ucieram. Połową masy przekładam
biszkopty. Drugą połowę wykładam na wierzchu ciasta.
3.
Galaretki rozpuszczam w litrze wrzątku. Studzę. Banany obieram i
kroję w grubsze plasterki. Układam na masie bananowej. Owoce zalewam tężejącą galaretką.
Ciasto wstawiam do lodówki.
lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuń