SKŁADNIKI:
¾
szklanki mleka,
30g
drożdży,
1,5
łyżki cukru,
1
jajko,
1
żółtko,
50g
masła,
400g
mąki,
szczypta
soli,
300g
jagód świeżych lub mrożonych,
jajko
do posmarowania,
cukier
waniliowy do posypania.
PRZYGOTOWANIE:
1. W
ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Odstawiam na 10
minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Wlewam rozczyn.
Dodaję jajko, żółtko, sól oraz rozpuszczone masło. Mieszam.
Stopniowo przesiewam mąkę. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut
do wyrośnięcia.
2.
Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję tworząc
okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta kładę
porcję jagód. Ciasto zwijam tworząc rogaliki. Rogale układam na
blaszce. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję cukrem
waniliowym. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
ale wspaniałe!
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę smakowicie, ale nie wiem, czy poradziłabym sobie z ich wykonaniem. Jeszcze nigdy nie robiłam niczego z ciasta drożdżowego i mam wrażenie, że mogłaby przydać mi się stolnica W mojej kuchni niestety nie mam odpowiedniego blatu.
OdpowiedzUsuń