SKŁADNIKI:
Biszkopt
jasny:
3
jajka,
½
szklanki cukru,
4
łyżki oleju,
1
szklanka mąki,
½
łyżki proszku do pieczenia,
½
łyżki octu,
Biszkopt
ciemny:
3
jajka,
½
szklanki cukru,
4
łyżki oleju,
¾
szklanki mąki,
½
łyżki proszku do pieczenia,
½
łyżki octu,
1,5
łyżki kakao,
Masa
budyniowa:
500
ml mleka,
2
opakowania budyniu waniliowego,
1
opakowanie cukru waniliowego,
200g
masła,
3
łyżki cukru pudru,
Dodatkowo:
4
duże nektaryny,
3
opakowania galaretki brzoskwiniowej,
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej,
mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Masę przelewam na blaszkę o
wymiarach 24cmx 35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt
piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
2.
Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję
kolejno cukier, żółtka, olej, ocet, mąkę, kakao oraz proszek do
pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę, wyłożoną papierem do
pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
3.
Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję
razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę
wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję przez 2 minuty.
Budyń odstawiam do przestudzenia. Miękkie masło ucieram razem z
cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję budyń i razem ucieram.
4.
Na biszkopt ciemny wykładam masę budyniową. Wyrównuję. Masę
przykrywam biszkoptem jasnym. Nektarynki kroję w kostkę. Owoce
układam na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuszczam w 1 litrze wrzącej
wody. Studzę. Tężejącą galaretką zalewam owoce na cieście.
Gotowe ciasto wstawiam do lodówki.
Przepis jest super,upiekłam i jest pyszny😊dzieki za przepis😘
OdpowiedzUsuńPrzepis jest super,upiekłam i jest pyszny😊dzieki za przepis😘
OdpowiedzUsuń