niedziela, 12 września 2021

Ciasto Minezja z ananasem

 Witam wszystkich w piękną, słoneczną niedzielę i przedstawiam przepis na orzeźwiające ciasto z ananasem. Ciasto jest szybkie do przygotowania. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza.



SKŁADNIKI:

Biszkopt ciemny:

4 jajka,

½ szklanki mąki pszennej,

½ szklanki cukru,

1,5 łyżki kakao,

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

Masa budyniowa:

500 ml mleka,

2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem,

1 kostka masła,

1,5 łyżki cukru pudru,

50 ml wódki.

Dodatkowo:

1 opakowanie okrągłych biszkoptów,

3 opakowania galaretki pomarańczowej,

1 puszka ananasa.

PRYGOTOWANIE:

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać naprzemiennie żółtka oraz cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę (wym. 25cmx 25cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Masa: Z mleka odlać ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotować. W odlanym mleku wymieszać budynie. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować około 2 minut. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać budyń oraz wódkę. Utrzeć.

3. Połowę masy wyłożyć na biszkopt. Wyrównać. Ułożyć biszkopty. Wyłożyć drugą część masy. Wyrównać. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku. Przestudzić. Ananasy odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Ułożyć na cieście. Owoce zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki.




2 komentarze: