niedziela, 13 listopada 2022

Miodownik królewski

 Do niedzielnej kawusi proponuję pyszne ciasto Miodownik królewski. Ciasto w miarę szybko się przygotuje. Może być doskonałą propozycją na zbliżające się święta. Do przygotowania ciasta użyłam miodu wielokwiatowego, który otrzymałam od Pasieki Miodowe Wzgórze.




SKŁADNIKI:

Ciasto miodowe:

500g mąki,

200g masła,

2 jajka,

2 łyżki miodu Wielokwiatowego z Miodowe Wzgórze,

½ szklanki cukru,

1 łyżeczka sody oczyszczonej,

Biszkopt:

3 jajka,

½ szklanki cukru,

4 łyżki oleju,

1 szklanka mąki tortowej,

½ łyżki octu,

½ łyżki proszku do pieczenia,

Masa budyniowa:

500 ml mleka,

1 opakowanie cukru waniliowego,

1,5 łyżki cukru kryształu,

2 łyżki mąki pszennej,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

2 łyżki cukru pudru,

200g masła,

1 łyżeczka soku z cytryny,

Polewa:

2 łyżki margaryny,

3 łyżki cukru,

3 łyżki kakao,

3 łyżki wody,

Dodatkowo:

1 słoiczek powideł śliwkowych,

płatki migdałowe do dekoracji.


PRZYGOTOWANIE:

1. Ciasto miodowe: Mąkę przesiewam. Łączę z masłem. Dodaję miód, cukier, jajka oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na trzy równe części. Każdą z części rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 24x24cm). Piekę około 15 minut w temperaturze 175 stopni.

2. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ubijam. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24x24cm). Piekę około 25 minut w temperaturze 175 stopni.

3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Dodaję zimny budyń i ucieram na puszystą masę.

4. Polewa: Wszystkie składniki polewy przekładam do garnuszka. Gotuję na małym ogniu około 3 minut cały czas mieszając. Odstawiam na chwilę do przestudzenia.

5. Jedno z ciast miodowych smaruję powidłami śliwkowymi. Na powidłach układam drugie ciasto miodowe. Na cieście rozsmarowuję połowę masy budyniowej. Układam biszkopt. Na biszkopt wykładam drugą część masy. Rozsmarowuję masę i układam trzecie ciasto miodowe. Wierzch ciasta smaruję przygotowaną polewą i posypuję płatkami migdałowymi.


Do przygotowania ciasta wykorzystałam miód wielokwiatowy, który otrzymałam od Pasieki Miodowe Wzgórze.  Miód to idealny dodatek do ciast, ciastek, deserów, sosów i marynat.  To także doskonały słodzik napojów. Warto go nabyć i wykorzystać w swojej kuchni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz