środa, 9 listopada 2022

Bitki z karkówki z cebulą i suszonymi grzybami

 Na jutrzejszy obiad polecam bitki z karkówki duszone z cebulą i suszonymi grzybami. Mięso jest kruche i miękkie. Po prostu rozpływa się w ustach. Bitki można podać z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kopytkami.

SKŁADNIKI:

1 kg karkówki bez kości,

2 cebule,

1 szklanka suszonych grzybów leśnych,

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,

½ łyżki mąki,

1 łyżka śmietany 18%,

1,5 szklanki wody,

olej,

sól,

pieprz.


PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso pokroić na plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Cebulę obrać i pokroić w piórka.

2. Na patelnię wlać odrobinę oleju. Dodać cebulę i mięso. Posypać papryką mieloną. Chwilę podsmażyć.

3. Wodę wymieszać z mąką. Wlać do mięsa. Dodać suszone grzyby. Wszystko razem dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie.

4. W odrobinie wywaru spod mięsa wymieszać śmietanę. Wlać do mięsa. Dodać sól i pieprz do smaku. Dusić jeszcze przez 5 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz