![]() |
SKŁADNIKI:
1,5 kg obranych grzybów leśnych,
Zalewa:
1 litr wody,
1/2 szklanki octu,
1/3 szklanki cukru,
1 kopiasta łyżeczka soli,
2 cebule,
4 liście laurowe,
6 ziaren ziela angielskiego,
1/2 łyżki gorczycy,
ziarna pieprzu czarnego.
PRZYGOTOWANIE:
1. Grzyby leśne dokładne płucze i kroję mniejsze kawałki. Przekładam do garnka. Zalewam wodą. Dodaję łyżkę octu. Gotuję około 5 minut. Odcedzam.
2. Cebulę kroję w grubszą kostkę. Z podanych składników gotuję zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucam podgotowane grzyby. Razem wszystko gotuję 15 minut.
3. Gorące grzyby z zalewą przekładam do słoików. Słoiki zakręcam. Pasteryzuje 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz