środa, 24 września 2025

Grzyby leśne marynowane

Sezon grzybowy w pełni. Ja uzbierane grzyby oprócz suszenia, także marynuje. Dzięki czemu cieszę się ich smakiem przez całą zimę. Do zamarynowania wykorzystałam grzyby: podgrzybki, prawdziwki, maślaki i borowiki.





SKŁADNIKI:
1,5 kg obranych grzybów leśnych,
Zalewa:
1 litr wody,
1/2 szklanki octu,
1/3 szklanki cukru,
1 kopiasta łyżeczka soli,
2 cebule,
4 liście laurowe,
6 ziaren ziela angielskiego,
1/2 łyżki gorczycy,
ziarna pieprzu czarnego.

PRZYGOTOWANIE:
1. Grzyby leśne dokładne płucze i kroję mniejsze kawałki. Przekładam do garnka. Zalewam wodą. Dodaję łyżkę octu. Gotuję około 5 minut. Odcedzam.
2. Cebulę kroję w grubszą kostkę. Z podanych składników gotuję zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucam podgotowane grzyby. Razem wszystko gotuję 15 minut. 
3. Gorące grzyby z zalewą przekładam do słoików. Słoiki zakręcam. Pasteryzuje 20 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz