poniedziałek, 15 września 2025

Kwaśnica z wędzonym boczkiem

Będąc na wakacjach w górach uwielbiam zajadać się kwaśnicą. Dziś postanowiłam przygotować tę zupę w domu. Z racji tego, że w lodówce miałam tylko wędzony boczek to kwaśnice przygotowałam z boczkiem. Wyszła przepyszna. 


SKŁADNIKI:

500g kapusty kiszonej,

350g wędzonego boczku,

1 cebula,

600g ziemniaków,

3 liście laurowe,

4 ziarna ziela angielskiego,

1 łyżeczka kminku,

szczypta majeranku,

sól,

pieprz,

olej,

woda.


PRZYGOTOWANIE:

1. Kapustę kiszoną przekładam do garnka. Zalewam wodą (tak by była zanurzona). Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuję około 15 minut.

2. Cebulę kroję w kostkę i szkle na oleju. Boczek wędzony kroję w grubszą kostkę i chwilę podsmażam na patelni. Cebulę i boczek dodaje do kapusty. Wszystko razem gotuję do momentu, aż kapusta i boczek będą miękkie. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. 

3. Obrane ziemniaki gotuje do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i dodaję do kapusty. Gotową kwaśnice wykładam na talerz.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz