Będąc na wakacjach w górach uwielbiam zajadać się kwaśnicą. Dziś postanowiłam przygotować tę zupę w domu. Z racji tego, że w lodówce miałam tylko wędzony boczek to kwaśnice przygotowałam z boczkiem. Wyszła przepyszna.
![]() |

SKŁADNIKI:
500g kapusty kiszonej,
350g wędzonego boczku,
1 cebula,
600g ziemniaków,
3 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka kminku,
szczypta majeranku,
sól,
pieprz,
olej,
woda.
PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę kiszoną przekładam do garnka. Zalewam wodą (tak by była zanurzona). Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuję około 15 minut.
2. Cebulę kroję w kostkę i szkle na oleju. Boczek wędzony kroję w grubszą kostkę i chwilę podsmażam na patelni. Cebulę i boczek dodaje do kapusty. Wszystko razem gotuję do momentu, aż kapusta i boczek będą miękkie. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
3. Obrane ziemniaki gotuje do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i dodaję do kapusty. Gotową kwaśnice wykładam na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz