Są mniej pracochłonne
niż tradycyjne krokiety. Doskonała propozycja obiadowa. Można je podawać z
barszczem czerwonym. Minusem krokietów zawijanych waflach jest to, iż najlepsze są zaraz po usmażeniu, gdy dłużej poleżą robią się gumowe. Smakiem nie odbiegają od zwykłych krokietów zawijanych w naleśnikach. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
Farsz:
1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,
1 cebula,
1 jajko,
sól,
pieprz,
oliwa,
Dodatkowo:
1 opakowanie wafli kwadratowych,
2 jajka,
bułka tarta,
oliwa.
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso
gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję w piórka i szklę na
oliwie. Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę do mielenia. Do mięsa
dodaję jajko oraz przyprawy. Dokładnie mieszam masę.
- Wafle
przekrawam na pół i przykrywam wilgotną ściereczką. Odstawiam na 5 minut,
aby zmiękły. Na środek każdego z wafli nakładam porcję farszu mięsnego.
Zwijam w krokiety.
- Przygotowane
krokiety maczam w rozkłóconych jajkach i obtaczam w bułce tartej. Smażę na
rumiano na rozgrzanej oliwie.