sobota, 28 lutego 2015

Krokiety w waflach z mięsem mielonym

Są mniej pracochłonne niż tradycyjne krokiety. Doskonała propozycja obiadowa. Można je podawać z barszczem czerwonym. Minusem krokietów zawijanych waflach jest to, iż najlepsze są zaraz po usmażeniu, gdy dłużej poleżą robią się gumowe. Smakiem nie odbiegają od zwykłych krokietów zawijanych w naleśnikach. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
Farsz:
1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,
1 cebula,
1 jajko,
sól,
pieprz,
oliwa,
Dodatkowo:
1 opakowanie wafli kwadratowych,
2 jajka,
bułka tarta,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Mięso gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę do mielenia. Do mięsa dodaję jajko oraz przyprawy. Dokładnie mieszam masę.
  2. Wafle przekrawam na pół i przykrywam wilgotną ściereczką. Odstawiam na 5 minut, aby zmiękły. Na środek każdego z wafli nakładam porcję farszu mięsnego. Zwijam w krokiety.
  3. Przygotowane krokiety maczam w rozkłóconych jajkach i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano na rozgrzanej oliwie.

Markos

Ciasto na każdą okazję. Sprawia ogromną radość dla podniebienia, bo jest po prostu pyszne. Doskonały deser do porannej kawy.


SKŁADNIKI:
Biszkopt ciemny:
4 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1 szklanka mąki,
2 łyżki kakao,
6 łyżek oleju,
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Ciasto makowo-kokosowe:
4 białka,
1/3 szklanki cukru,
1/3 szklanki maku,
1/3 szklanki wiórków kokosowych,
Masa budyniowa:
250ml mleka,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki cukru pudru,
1/2 kostki masła,
Dodatkowo:
1/2 słoika powideł śliwkowych,
polewa czekoladowa,
wiórki kokosowe do posypania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24x24cm). Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.
2. Ciasto makowo-kokosowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodję cukier. Następnie dodaję mak oraz wiórki kokosowe. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę i piekę 25 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 100 ml. Pozostałe mleko gotuję z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo dodaję zimny budyń.
4. Jedną część biszkoptu smaruję powidłami śliwkowymi. Przykrywam ciastem makowo- kokosowym. Na ciasto wykładam masę budyniową, wyrównuję i przykrywam drugą częścią biszkoptu.
5. Polewę czekoladową przygotowuję wg przepisu na opakowaniu. Wierzch ciasta polewam polewą i oprószam wiórkami kokosowymi.

piątek, 27 lutego 2015

Cynamonowe ślimaki

A oto przepis na cynamonowe ślimaczki. Są nieskomplikowane w przygotowaniu, niedrogie i jednocześnie bardzo smaczne.  


SKŁADNIKI:
Ciasto:
200 ml ciepłego mleka,
25g drożdży,
1/3 szklanki cukru,
400g mąki,
50g masła,
1 jajko,
Masa cynamonowa:
1,5 łyżki cynamonu,
100g cukru,
100g masła.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ciasto: Drożdże rozpuszczam w mleku razem z 1 łyżeczką cukru oraz 1 łyżeczką mąki. Odstawiam do wyrośnięcia. Masło rozpuszczam. Mąkę przesiewam, dodaję rozczyn, przestudzone masło oraz pozostałe składniki i wyrabiam łyżką ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia.
  2. Masa cynamonowa: Masło razem z cukrem i cynamonem ucieram na jednolitą masę.
  3. Gdy ciasto podwoi swą objętość, rozwałkowuję je tworząc kwadrat. Ciasto smaruję masą cynamonową. Zwijam w rulon, który następnie kroję nożem na ok. 2cm kawałki.
  4. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Ziemniaki w mundurkach faszerowane grzybami

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pyszne faszerowane ziemniaczki. Zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych grzybów leśnych możemy je z powodzeniem zastąpić pieczarkami.


SKŁADNIKI:
6 sztuk średniej wielkości ziemniaków,
20 dag grzybów leśnych świeżych lub mrożonych,
1 cebula,
5 dag sera żółtego,
1/4 kostki masła,
sól,
pieprz,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki dokładnie myję pod bieżącą wodą. Zalewam wodą, solę i gotuję na półtwardo.
  2. Grzyby oczyszczam i płuczę. Kroję na mniejsze kawałki. Razem z posiekaną cebulą podsmażam na maśle. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
  3. W ugotowanych ziemniakach wydrążam środki tworząc miseczki. Wgłębienia wypełniam grzybami. Na wierzchu każdego z ziemniaków układam pokrojony w paski ser. Ziemniaki oprószam solą oraz pieprzem. Skrapiam oliwą.
  4. Układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam około 20 minut w temperaturze 190 stopni.

czwartek, 26 lutego 2015

Cygańskie ścieżki

Ciasto cieszy zarówno oko, jak i podniebienie. Jest trochę pracochłonne, ale efekt końcowy jest wspaniały. Warto je przygotować. Polecam!!! 


SKŁADNIKI:
Ciasto:
9 białek,
4 żółtka,
1,5 szklanki cukru,
1,5 łyżki cukru waniliowego,
1,5 szklanki mąki + 2 łyżki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka oleju,
1 łyżka kakao,
3 łyżki suchego maku,
1 opakowanie kisielu wiśniowego,
Masa:
400 g serka homogenizowanego waniliowego,
5 opakowań galaretek o różnych kolorach.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier oraz cukier waniliowy. Nadal ubijając dodaję naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksuję. Ciasto dzielę na cztery równe części. Do pierwszej części dodaję mak, do drugiej- kakao, do trzeciej- kisiel, a do czwartej- 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Każdą z części dokładnie mieszam.
2. Na blaszkę (wymiary 25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia nakładam naprzemiennie po dwie łyżki każdego z ciast. Zaczynam od środka i nakładam w to samo miejsce, tak aby powstały kolorowe kręgi. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu zdejmuję papier i przekrawam ciasto na dwa blaty.
3. Masa: Cztery galaretki rozpuszczam w 1 szklance wrzątku (każdą osobno). Galaretki wylewam na płaskie naczynia i odstawiam do stężenia. Następnie kroję je w kosteczkę. Ostatnie opakowanie galaretki także rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Tężejącą galaretkę miksuję z serkami homo. Do masy dodaję pokrojone galaretki i mieszam. 
4. Masą przekładam upieczone placki. Ciasto schładzam 1-2 godziny w lodówce, następnie oprószam je cukrem pudrem.

środa, 25 lutego 2015

Grzaniec malinowo- korzenny

W ponury, deszczowy dzień proponuję Wam piwnego grzańca. Doskonały na długie, zimowe wieczory.


SKŁADNIKI:
500 ml piwa jasnego,
4 łyżki syropu malinowego,
10 sztuk goździków,
szczypta imbiru mielonego,
szczypta cynamonu.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Piwo przelewam do garnka. Podgrzewam na małym ogniu (nie gotuję!!!).
  2. Dodaję syrop malinowy, goździki, imbir oraz cynamon. Mieszam i nadal podgrzewam.
  3. Gorący napój przecedzam przez sitko, przelewam do szklanek i od razu piję. 

Zupa gulaszowa z indykiem i kukurydzą

Na dzisiejszy obiad polecam pyszną zupę gulaszową z kukurydzą. Do jej przygotowania wykorzystuję mięso z indyka, można je oczywiście zastąpić innym mięsem. Zupa jest sycąca, najczęściej ją podaję z pieczywem.


SKŁADNIKI:
60 dag mięsa gulaszowego z indyka,
1 marchewka,
ćwiartka selera,
1 cebula,
3 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1/2 łyżki papryki ostrej mielonej,
1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
1 łyżka mąki,
3 łyżki masła,
szczypta majeranku,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso kroję w kostkę i oprószam mąką. Razem z pokrojoną w kostkę cebulą podsmażam na maśle. Do mięsa wlewam 2 litry wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz paprykę mieloną. Gotuję na małym ogniu 30 minut.
2. Marchewkę oraz seler obieram i kroję w kostkę. Dodaję do zupy. Gotuję kolejne 30 minut.
3. Na końcu do wywaru dodaję kukurydzę i gotuję 5 minut. Zupę doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. 

wtorek, 24 lutego 2015

Wiejska zapiekanka z makaronem orkiszowym

Zapraszam na pyszną wiejską zapiekankę. Do jej przygotowania wykorzystałam makaron orkiszowy, można ją jednak przygotować z dowolnego rodzaju makaronu. Zapiekankę można podać na obiad lub ciepłą kolację. 


SKŁADNIKI:
300g ziemniaków,
200g kiełbasy cienkiej,
150g makaronu orkiszowego świderki,
2 cebule,
100g sera żółtego,
sól,
pieprz,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję w plasterki. Cebulę obieram, kroję w piórka i szklę na oliwie. Kiełbasę kroję w plasterki i podsmażam na oliwie. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Odcedzam. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach.
2. W małych naczyniach żaroodpornych układam naprzemiennie porcję ziemniaków, kiełbasy, cebuli i makaronu. Wierzch zapiekanek posypuję żółtym serem i oprószam solą oraz pieprzem.
3. Zapiekam 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Murzynek z gruszkami

Dziś do porannej kawy proponuję murzynka z gruszkami. Ciasto można przygotować w kilka minut. Jest wilgotne i bardzo smaczne. 


SKŁADNIKI:
Ciasto:
3 jajka
15 dag cukru
½ szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka cynamonu
3 gruszki
Polewa:
1 tabliczka białej czekolady
1,5 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ciasto: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając naprzemiennie dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem.
  2. Gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Gruszki dodaję do ciasta. Dokładnie mieszam ciasto łyżką.
  3. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 10cmx35cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Polewa: Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam. Polewą polewam przestudzone ciasto. 

poniedziałek, 23 lutego 2015

Ziemniaki po cabańsku

Ziemniaki po cabańsku to potrawa regionalna Ziemi Chrzanowskiej. Powszechnie znane są jako prażone, duszonki lub pieczone. Latem potrawę przygotowuje się w żeliwnym kociołku ustawianym na ognisku. Potrawę można również przygotować w domu prażąc ziemniaki w garnku ustawionym na kuchence. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kefiru.


SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków,
2 marchewki,
2 cebule,
1 burak ćwikłowy,
25 dag kiełbasy cienkiej,
20 dag boczku wędzonego,
1 pęczek natki pietruszki,
4 łyżki smalcu,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Warzywa obieram. Ziemniaki kroję w ćwiartki. Marchewkę, buraka i kiełbasę kroję w plastry. Cebulę kroję w piórka, a boczek w paski.
  2. Na dno garnka wrzucam smalec. Nakładam porcję ziemniaków, porcję cebuli, kiełbasy, marchewki, buraka oraz boczku. Posypuję posiekaną natką pietruszki. Oprószam solą i pieprzem. Znów nakładam kolejną warstwę ziemniaków i pozostałe składniki. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników.
  3. Wierzch oprószam solą oraz pierzem. Garnek przykrywam i stawiam na małym ogniu. Duszę do miękkości. 

Flaczki z żołądków drobiowych

Dziś na obiad proponuję pyszne flaczki z żołądków drobiowych. Smakiem nie odbiegają od tradycyjnych flaczków. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny.


SKŁADNIKI:
50 dag żołądków z kurczaka,
6 skrzydełek z kurczaka,
1 cebula,
½ marchewki,
½ pietruszki,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1,5 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
majeranek,
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz,

PRZYGOTOWANIE:
  1. Żołądki wkładam do garnka, zalewam wodą i zagotowuję. Odcedzam wodę i wlewam świeżą. Żołądki gotuję do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Skrzydełka zalewam 1,5 litra wody. Dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około 20 minut. Do wywaru dodaję pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz cebulę. Gotuję kolejne 45 minut.
  3. Skrzydełka wyjmuję i obieram z kości. Mięso dodaję do wywaru. Ugotowane żołądki kroję w paski i także dodaję do wywaru. Zagotowuję.
  4. Do wywaru dodaję koncentrat pomidorowy. Z masła i mąki przygotowuję zasmażkę. Dodaję do flaczków. Chwilę gotuję. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz majerankiem. 

niedziela, 22 lutego 2015

Kakaowe babeczki z kremem kawowym

W niedzielne popołudnie zapraszam wszystkich na babeczki z kremem kawowym. Są szybkie i łatwe do przygotowania. 


SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka mąki,
5 dag masła,
2 żółtka,
1,5 łyżki cukru pudru,
2 łyżki kakao,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Krem:
300 ml śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
Dodatkowo:
kakaowa posypka do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Mąkę mieszam z kakao i łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.
  2. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Ciastem wykładam foremki na babeczki. Piekę 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Schłodzoną śmietanę mieszam z kawą. Ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder. Krem przekładam do rękawa cukierniczego.
  4. Kremem wypełniam wnętrza upieczonych babeczek. Wierzch ciastek posypuję kakaową posypką.

Rolada indycza z suszonymi jabłkami i żurawiną

W ostatnim czasie bardzo polubiłam połączenie mięsa z owocami. Owoce w wersji wytrawnej smakują zupełnie inaczej niż np. w deserach. Rolada to idealna propozycja na niedzielny obiad. Podałam ją z pysznym sosem żurawinowym. Ciekawym dodatkiem do tego dania były również pieczone figi. 


SKŁADNIKI:
60 dag filetu z piersi indyka,
10 plasterków suszonych jabłek,
6 łyżek oleju
15 dag żurawiny świeżej lub mrożonej,
150 ml czerwonego wytrawnego wina,
3 łyżeczki miodu,
sól,
pieprz kolorowy,
papryka ostra mielona.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Mięso nacinam nożem wzdłuż, tak aby powstał jeden duży płat mięsa. Rozbijam lekko tłuczkiem. Oprószam solą oraz pieprzem kolorowym. Na płacie mięsa układam plasterki suszonego jabłka. Mięso zwijam w roladę i związuję nićmi. Nacieram dookoła solą, pieprzem oraz ostrą mieloną papryką.
  2. Roladę układam w naczyniu żaroodpornym, skrapiam olejem i przykrywam. Piekę 70-75 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewam mięso wytworzonym sosem.
  3. Żurawinę przekładam do garnka. Wlewam wino, wsypuję szczyptę soli. Gotuję na małym ogniu około 20 minut. Dodaję miód, mieszam i chwilę gotuję.
  4. Z upieczonej rolady zdejmuję nitkę. Mięso kroję w plastry. Polewam sosem żurawinowym. 
  5. Roladę można dodatkowo podać z pieczonymi figami (figi kroję na ćwiartki i zapiekam na blaszce przez 3-4 minuty w 180 stopniach).

Torcik omletowy z grzankami

Na dzisiejsze śniadanie polecam torcik omletowy, podany z chrupiącymi grzankami. Śniadanie do przegotowania w kilka minut. Zapraszam!!!


SKŁADNIKI:
4 jajka,
1/2 pęczka szczypiorku,
1 pomidor,
1/2 kostki masła,
1 bułka,
sól,
pieprz czarny,
pieprz ziołowy,
bazylia.

PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotowuję omlet. Jajka wybijam na talerz. Dodaję posiekany szczypiorek oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie ubijam jajka widelcem. Na patelni rozpuszczam połowę masła. Wlewam jajka. Omlet smażę na małym ogniu,a gdy lekko się „zetnie” przewracam delikatnie na drugą stronę. Gotowy omlet przekładam na talerz. 
2. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia omleta chwilę podsmażam plasterki pomidora. Oprószam je solą, pieprzem ziołowym i bazylią. 
3. Na osobnej patelni rozpuszczam pozostałe masło. Na rozgrzany tłuszcz kładę pokrojoną w kromki bułkę. Grzanki smażę na rumiano z dwóch stron. 
4. W omlecie wykrawam szklanką krążki. Na talerzyku układam warstwowo krążki z omleta i plasterki pomidora. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników. W taki sposób powstanie torcik omletowy, który podaję z chrupiącymi grzankami.

sobota, 21 lutego 2015

Szynka w marynacie cebulowej

Chciałabym przedstawić Wam przepis na pieczoną szynkę. Domowej roboty wędliny są o wiele smaczniejsze od tych kupowanych w sklepie. Nawet po kilku dniach świetnie smakują. Jeżeli chcemy dłużej zachować świeżość i soczystość takiej domowej wędliny przechowujemy ją w szczelnym pojemniku lub zawiniętą w folię aluminiową. 



SKŁADNIKI:
1,5 kg szynki wieprzowej bez kości,
2 cebule,
½ łyżki papryki słodkiej mielonej,
½ łyżki majeranku,
½ łyżki pieprzu,
1 łyżeczka soli
szczypta czosnku granulowanego,
 100 ml oleju.
  
PRZYGOTOWANIE:
  1. Cebulę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do cebuli dodaję olej oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszam marynatę.
  2. Mięso myję i osuszam. Nacieram mięso marynatą. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.
  3. Szynkę układam w naczyniu żaroodpornym i polewam marynatą. Piekę około 2 godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając mięso powstałym w czasie pieczenia sosem.

Colowiec

Dziś zapraszam wszystkich na smakowite ciasto z colą. Zachwyci każdego, nie tylko wielbicieli coca coli, ponieważ jest przepyszne.


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
1,5 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu.
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30%,
4 łyżki cukru pudru,
1 łyżka żelatyny,
100 ml wody,
Dodatkowo:
500 ml coca coli,
2 opakowania galaretki bursztynowej o smaku coli.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaję przestudzoną, jeszcze płynną żelatynę. Miksuję. Masę wykładam na upieczony biszkopt i wyrównuję. Odstawiam do stężenia.
3. Coca colę przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia (nie gotuję!). Wsypuję galaretki, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wylewam na wierzch ciasta. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.

piątek, 20 lutego 2015

Trufelki z suszonymi jabłkami

Czasami warto pozwolić sobie na małe co nieco. Ciasteczka są łatwe do przygotowania. Suszone jabłka możemy zastąpić rodzynkami lub suszoną żurawiną.


SKŁADNIKI:
20 sztuk herbatników,
5 plasterków suszonych jabłek,
½ kostki masła,
3 łyżki cukru,
3 łyżki kakao,
1,5 łyżki spirytusu,
10 dag orzechów włoskich.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Herbatniki kruszę w pył. Suszone jabłka kroję w drobną kosteczkę.
  2. Masło ucieram z cukrem, kakao i spirytusem. Dodaję pokruszone herbatniki oraz suszone jabłka. Dokładnie mieszam. Z masy formuję niewielkie kuleczki.
  3. Trufelki obtaczam w posiekanych orzechach włoskich. Wkładam na godzinę do lodówki, aby stwardniały.

Zupa jarzynowa z jajkiem

Dziś prezentuję przepis na prostą zupę jarzynową z jajkiem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. 


SKŁADNIKI:
3 skrzydełka z kurczaka,
1 marchewka,
1/2 korzenia pietruszki,
1/2 pora,
15 dag fasolki szparagowej zielonej,
10 dag groszku zielonego,
5 ziemniaków,
2 łyżki śmietany 18%,
4 łyżki śmietany 30%,
2 jajka,
natka pietruszki,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Skrzydełka przekładam do garnka. Wlewam 2 litry wody. Gotuję 45 minut na małym ogniu.
2. Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Pora kroję w plasterki. Fasolkę kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, pora, fasolkę oraz groszek dodaję do wywaru. Gotuję 20 minut.
3. Śmietany razem mieszam i wlewam do zupy. Gotuję jeszcze przez 3 minuty. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
4. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w ćwiartki. Gotową zupę wylewam na talerz, dodaję jajka i posypuję natką pietruszki.

czwartek, 19 lutego 2015

Ciasto bez pieczenia z granatem

Pyszne ciasto z galaretką i granatem. Można je przygotować w kilkanaście minut. Ciasto dla prawdziwych łasuchów. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
1/2 opakowania okrągłych biszkoptów,
2 granaty,
500 ml śmietany 30%,
1 łyżka cukru pudru,
3 opakowania galaretki truskawkowej.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkoptami wykładam dno tortownicy o średnicy 22cm.
2. Jedną z galaretek rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję tężejącą galaretkę. Miksuję. Masę wykładam na biszkopty, wyrównuję i odstawiam do stężenia. 
3. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku. Studzę. Granaty obieram z błonek. Owoce wykładam na wierzch ciasta. Zalewam tężejącą czerwoną galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

Roladki schabowe z marynowanymi pieczarkami i papryką

Dziś na obiad polecam pyszne roladki schabowe. Są łatwe do przygotowania. Doskonałe na obiad dla całej rodziny.


SKŁADNIKI:
½ kg schabu bez kości,
10 sztuk pieczarek marynowanych,
po 2 strąki marnowanej papryki czerwonej i zielonej,
2 łyżki masła,
2 łyżeczki papryki ostrej mielonej,
1 łyżka mąki,
1 łyżka śmietany 18%,
½ łyżeczki musztardy,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Schab kroję w plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Oprószam solą oraz pieprzem. Na każdy płat mięsa kładę po kawałku papryki czerwonej i zielonej oraz po dwie pieczarki. Mięso zwijam w roladki i spinam wykałaczkami.
  2. Przygotowane roladki obsmażam na maśle. Wlewam 1 litr wody. Wsypuję mąkę oraz paprykę mieloną. Duszę na małym ogniu do miękkości.
  3. Śmietanę mieszam z musztardą. Wlewam odrobinę wywaru spod mięsa. Mieszam i wlewam do sosu. Gotuję 3 minuty. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Roladki układam na talerzu, usuwam wykałaczki. Podaję z ziemniakami i sosem.

środa, 18 lutego 2015

Francuskie miseczki z papryką i kapustą kiszoną

Miseczki z ciasta francuskiego z papryką i kapustą kiszoną to doskonała przekąska na każdą imprezę. Można je przygotować w kilka chwil. Nie wymagają dużego nakładu pracy. Po upieczeniu bardzo ładnie się prezentują.


SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1 papryka czerwona,
150g kapusty kiszonej,
1 cebula,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę oraz paprykę obieram i kroję w kostkę. Cebulę szklę na oliwie. Dodaję paprykę oraz kapustę kiszoną. Smażę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
2. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na kwadraty o boku 10cm. Kawałkami ciasta wykładam wgłębienia na blaszce na muffinki. Następnie wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem.
3. Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piekę około 20 minut.

Ciastka ze słonecznikiem

Zapraszam na kruche ciasteczka ze słonecznikiem. Są szybkie i łatwe do przygotowania. 


SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki,
100g masła,
3 żółtka,
4 łyżki cukru pudru,
2 łyżki śmietany 18%,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki słonecznika łuskanego,
jajko do posmarowania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz słonecznik. Zagniatam ciasto.
2. Ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Foremką o dowolnym kształcie wykrawam w cieście ciasteczka.
3. Ciasteczka układam na blaszce. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni.

wtorek, 17 lutego 2015

Sałatka śledziowa z ogórkiem konserwowym, porem i groszkiem

Dziś ostatki, więc spróbujcie mojej sałatki śledziowej. To doskonała przekąska imprezowa. Zapraszam!!!


 SKŁADNIKI:
1/2 kg śledzi matiasów,
1 por,
4 ogórki konserwowe,
1/2 puszki groszku konserwowego,
3 jajka,
4 łyżki majonezu,
sok z cytryny,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Matiasy namaczam kilka godzin we wodzie. Następnie skrapiam je obficie sokiem z cytryny. Śledzie kroję na mniejsze kawałki.
2. Pora kroję w plasterki i zaparzam 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzam. Ogórki kroję w kostkę. Groszek odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w półplasterki.
3. Przygotowane śledzie, por, groszek, ogórki oraz jajka przekładam do salaterki. Dodaję majonez i delikatnie mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z pieczywem.

Galaretkowo- budyniowy deser z jagodami

W piękne wtorkowe popołudnie zapraszam na pyszny deser. Jest szybki i łatwy do przygotowania. Jagody można zastąpić dowolną, ulubioną konfiturą.


 SKŁADNIKI:
2 szklanki mleka,
1 opakowanie budyniu śmietankowego,
1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku,
15 dag bezów,
1 szklanka jagód z syropu.

PRZYGOTOWANIE:
1. Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję. W odlanym mleku mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka, mieszam i gotuję 3 minuty. Do gorącego budyniu wsypuję galaretkę. Dokładnie mieszam. 
2. Masę przelewam do miseczek lub pucharków. Odstawiam do przestudzenia. 
3.Na stężonym budyniu układam bezy. Na wierzch deseru nakładam porcję jagód z syropu.

Krucho- drożdżowa szarlotka z kisielem

Dziś do porannej kawusi proponuję pyszną szarlotkę z kisielem. Ciasto jest łatwe do przygotowania i długo zachowuje świeżość. Kisiel nadaje lekko kwaskowatego smaku, co doskonale współgra z jabłkami, które są słodkie.


SKŁADNIKI:
60 dag mąki,
25 dag margaryny,
1 jajko,
3 żółtka,
1/2 szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki śmietany 18%,
3 dag drożdży,
1,5 kg jabłek np. szara reneta,
1 opakowanie cukru waniliowego - do jabłek,
2 łyżki cukru kryształu - do jabłek,
1 opakowanie kisielu cytrynowego - do jabłek,
cynamon- do jabłek.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Masę wlewam do ciasta. Zagniatam ciasto. 
2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta wkładam do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę wym. 24cmx30cm. 
3. Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Odciskam sok. Owoce wykładam na ciasto na blaszce. Posypuję kisielem, cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Na wierzch ciasta ścieram ciasto z zamrażalnika. 
4. Piekę około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto oprószam cukrem pudrem. 

poniedziałek, 16 lutego 2015

Śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem

Śledzik na ostatki- czemu nie? Śledzie są łagodne w smaku i szybkie do przygotowania. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
½ kg śledzi matiasów,
1 jabłko,
1 cebula czerwona,
5 dag suszonej żurawiny,
6 łyżek śmietany 18%,
sok z ½ cytryny,
szczypta cukru,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie moczę dobę we wodzie (3-4 razy zmień wodę na czystą). Cebulę obieram i kroję w piórka. Solę i odstawiam na 15 minut.
2. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do miski. Dodaję śmietanę, cebulę, żurawinę oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Doprawiam do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. 
3. Dodaję śledzie. Mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby śledzie się „przegryzły”. Gotowe śledziki wykładam na talerz. 

Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską

Ugotowaliście już obiad? Jeśli nie macie pomysłu, co dzisiaj przygotować, zróbcie gołąbki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Można je podawać z ulubionym sosem.


SKŁADNIKI:
1/2 kapusty pekińskiej,
500g mięsa mielonego wieprzowego,
1 saszetka ryżu,
2,5 łyżki kaszy manny,
2 jajka,
1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
oliwa,
sól,
pieprz,
mąka.

PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę pekińską bardzo drobno kroję, solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie odciskam powstały sok.
2. Do kapusty dodaję mięso mielone, ugotowany ryż, kaszę mannę, jajka, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję owalne kotleciki. Obtaczam je w mące.
3. Gołąbki obsmażam na patelni z dwóch stron na oliwie. Następnie przekładam je do garnka. Zalewam wodą i wsypuję przyprawę uniwersalną. Gotuję na małym ogniu około 30 minut.  

Bułeczki cynamonowe

Na dzisiejsze śniadanie polecam pyszne bułeczki cynamonowe. Każdemu będą smakować. 


SKŁADNIKI:
2 dag drożdży,
1/4 szklanki ciepłego mleka,
1 płaska łyżeczka cukru,
30 dag mąki,
1 jajko,
5 dag masła,
1 łyżeczka cynamonu,
szczypta soli,
cukier puder do posypania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże razem z cukrem rozpuszczam w mleku. Odstawiam do wyrośnięcia. 
2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję jajko, cynamon, sól, miękkie masło oraz rozczyn. Dokładnie wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
3.  Z wyrośniętego ciasta formuję kulki wielkości moreli. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni. 
4. Upieczone bułeczki oprószam cukrem pudrem.

niedziela, 15 lutego 2015

Karmelizowane gruszki z sosem piernikowym

Latem najczęściej sięgam po desery lodowe, zimą wolę desery na ciepło. Karmelizowane gruszki z sosem piernikowym to pyszny deser dla całej rodziny, wspaniale pachnie i smakuje. Owoce rozpływają się ustach.



 SKŁADNIKI:
3 gruszki,
5 łyżek cukru,
5 dag masła,
1 tabliczka białej czekolady,
1/2 łyżki mleka,
2 łyżeczki przyprawy korzennej,
szczypta cynamonu.

PRZYGOTOWANIE:
1. Gruszki obieram, przekrawam na pół i usuwam gniazda nasienne. Na patelni rozpuszczam masło. Wsypuję cukier i mieszam. Dodaję gruszki. Smażę na małym ogniu po 5 minut z każdej strony.
2. Czekoladę łamię na kostki. Rozpuszczam nad na kąpielą wodną. Dodaję mleko, przyprawę korzenną oraz cynamon. Dokładnie mieszam.
3. Przygotowane gruszki układam na talerzu, polewam sosem piernikowym. Podaję na ciepło.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką

Na dzisiejszy obiad polecam pyszną cukinię. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na obiad lub ciepłą kolację.


SKŁADNIKI:
3 cukinie,
40 dag mięsa mielonego wieprzowego,
1 papryka czerwona,
1 papryka żółta,
1 cebula,
15 dag sera żółtego,
bazylia,
sól,
pieprz,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso mielone  razem z posiekaną cebulą podsmażam na oliwie. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podlewam niewielką ilością wody i duszę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
2. Cukinie przekrawam wzdłuż na pół. Łyżką wydrążam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem. Oprószam solą oraz pieprzem. Wierzch posypuję startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
3. Cukinie układam w naczyniu żaroodpornym, skrapiam oliwą i zapiekam około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Krucho- drożdżowe rogaliki z makiem

Kto ma ochotę na pysznego rogalika do niedzielnej kawy lub herbatki, niech przygotuje moje krucho- drożdżowe rogaliki z makiem. Wspaniale smakują i wyglądają.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki,
150g masła,
4 łyżki cukru pudru,
3 żółtka,
1 jajko,
2 łyżki gęstej śmietany,
20g drożdży,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa makowa:
250g maku,
1 jajko,
3 łyżki margaryny,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki cukru,
50g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały),
kilka kropli aromatu migdałowego,
Dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
kolorowe perełki.
  
PRZYGOTOWANIE:
1. Masa makowa: Mak zaparzam we wrzątku i mielę 2x. Do maku dodaję jajko, cukry, rozpuszczoną margarynę, bakalie oraz aromat. Dokładnie mieszam masę.
2. Ciasto: Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję żółtka, jajko, cukier puder, proszek do pieczenia oraz drożdże wymieszane ze śmietaną. Zagniatam ciasto.
3. Ciasto cienko rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy makowej. Zwijam rogaliki. Rogaliki układam na blaszce i piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną i polewam nią rogaliki. Całość posypuję kolorowymi perełkami.

sobota, 14 lutego 2015

Sałatka z gruszką, orzechami i żółtym serem

Uwielbiam lekkie sałatki. Dziś na kolację proponuję więc lekką sałatkę z gruszką, prażonymi orzechami i serem. Jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna.


SKŁADNIKI:
5 liści sałaty kruchej,
5 liści sałaty masłowej,
1 gruszka,
3 dag orzechów włoskich,
5 dag sera żółtego,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
1 łyżka śmietany 18%,
sok z cytryny,
cukier.

PRZYGOTOWANIE:
1.Liście sałaty płuczę, rozdrabniam na mniejsze kawałki. Gruszkę obieram, usuwam gniazdo nasienne, kroję na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie prażę na suchej patelni. Ser żółty kroję w niewielką kostkę. Gruszkę, orzechy oraz ser dodaję do sałaty. Delikatnie łączę wszystkie składniki.
2. Jogurt naturalny mieszam ze śmietaną, sokiem z cytryny oraz cukrem. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę.

Chłopski garnek z fasolą i wędliną

Lubicie fasolę? Ja bardzo. Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam resztki wędlin, które zalegały mi w lodówce. Wyszła pyszna, sycąca potrawa, idealna na obiad jednodaniowy.


SKŁADNIKI:
300g fasoli białej perłowej,
400g żeberek wieprzowych,
250g kiełbasy cienkiej,
250g szynki wędzonej,
1 cebula,
1 marchewka,
1/2 pietruszki,
3 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1/2 łyżki kminku,
1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
2 łyżeczki papryki ostrej mielonej,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Fasolę przekładam do garnka. Dodaję żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym ogniu godzinę.
2. Marchewkę i pietruszkę kroję w plasterki. Dodaję do wywaru. Cebulę drobno siekam, szklę na oliwie i dodaję do fasoli. Kiełbasę kroję w plasterki, a szynkę w kostkę. Z wywaru wyjmuję żeberka i kroję je w kostkę. Kiełbasę, szynkę oraz żeberka podsmażam na oliwie i dodaję do fasoli. Gotuję 20 minut.
3. Do wywaru dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam i gotuję 5 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.