poniedziałek, 23 stycznia 2017

Pitta z szynką, warzywami i sosem musztardowym

Dziś mam dla Was przepis na pyszną przekąskę, którą z powodzeniem można zaserwować na imprezie karnawałowej. Przekąska jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
2 pitty pszenne,
1/3 kapusty pekińskiej,
6 plastrów szynki spod Powału Hańderek,
1 cebula czerwona,
1 pomidor,
2 ogórki kiszone,
olej,
sól,
pieprz.
Sos musztardowy:
1 łyżka musztardy,
½ łyżki majonezu,
szczypta kurkumy,

PRZYGOTOWANIE:
1. Szynkę kroję w paski. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiam olejem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na
5-7 minut.
2. Kapustę pekińską drobno kroję, solę i odstawiam na 10 minut. Cebulę kroję w półplasterki. Ogórki kiszone oraz pomidora kroję w plastry.
3. Sos: Musztardę mieszam z majonezem oraz kurkumą.
4. Pitty podgrzewam w mikrofalówce. Przekrawam w poziomie na pół. Do środka nakładam kapustę pekińską, cebulę, pomidora, ogórka oraz podpieczoną szynkę. Całość polewam sosem musztardowym, składam i podaję.

 

1 komentarz: