SKŁADNIKI:
Ciasto
drożdżowe:
200
ml mleka,
25g
świeżych drożdży,
1
jajko,
1
łyżka cukru kryształu,
1
łyżka cukru waniliowego,
50g
masła,
2,5
szklanki mąki,
szczypta
soli,
Dodatkowo:
1/2 puszki masy makowej z bakaliami HELIO,
50g orzechów włoskich,
50g orzechów włoskich,
jajko
do posmarowania.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzewam. Dodaję drożdże oraz ½ łyżki
cukru i ½ łyżki mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do
wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję wyrośnięty
rozczyn, cukry, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do
wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję tworząc
kwadrat. Na brzegu ciasta rozsmarowuję masę makową. Ciasto zawijam
2x. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z makiem kroję na ok. 10cm
kawałki. Ostrym nożem nacinam na brzegu. Z pozostałym ciastem
robię to samo co z pierwszą częścią. Kawałki ciasta układam
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc grzebyki.
Grzebyki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję posiekanymi
orzechami włoskimi. Piekę około 30 minut w temperaturze
180 stopni.
Pysznie wyglądają :) Makowy sezon trzeba wykorzystać!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co zawiera mak :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com, gdzie pojawił się przepis na innym smaczny wypiek drożdżowy :)
Jak pięknie wypieczone, muszą pysznie smakować
OdpowiedzUsuń