poniedziałek, 16 stycznia 2017

Placki ziemniaczane po wiejsku z szynką i sosem pieczarkowym

Chyba każdy z nas jest miłośnikiem placków ziemniaczanych. Dziś proponuję Wam przepis na pyszne placki po wiejsku z dodatkiem cebuli i szynki. Placki podałam z sosem pieczarkowym. 



SKŁADNIKI:
Placki ziemniaczane:
1 kg ziemniaków,
200g szynki spod Powału Hańderek,
1 mała cebula,
1,5 łyżki mąki,
1 jajko,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
Sos pieczarkowy:
300g pieczarek,
1 cebula,
200 ml śmietany 30%,
50g masła,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Placki: Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce o małych otworach. Szynkę kroję w małą kostkę. Dodaję do ziemniaków. Następnie do masy ziemniaczanej dodaję jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam masę ziemniaczaną tworząc niewielkie placuszki. Placki smażę na rumiano z każdej strony.
2. Sos pieczarkowy: Pieczarki oczyszczam i kroję w małą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą przekładam na patelnię. Dodaję masło. Smażę około 5 minut. Następnie pieczarki zalewam śmietaną. Duszę kolejne 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
3. Usmażone placki wykładam na talerz. Podaję z sosem pieczarkowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz