SKŁADNIKI:
Placki
ziemniaczane:
1 kg ziemniaków,
1 kg ziemniaków,
200g
szynki spod Powału Hańderek,
1
mała cebula,
1,5
łyżki mąki,
1
jajko,
sól,
pieprz,
olej
do smażenia,
Sos
pieczarkowy:
300g
pieczarek,
1
cebula,
200
ml śmietany 30%,
50g
masła,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Placki: Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce o małych
otworach. Szynkę kroję w małą kostkę. Dodaję do ziemniaków.
Następnie do masy ziemniaczanej dodaję jajko, mąkę, sól oraz
pieprz. Dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką
nakładam masę ziemniaczaną tworząc niewielkie placuszki. Placki
smażę na rumiano z każdej strony.
2.
Sos pieczarkowy: Pieczarki oczyszczam i kroję w małą kostkę.
Cebulę obieram i kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą
przekładam na patelnię. Dodaję masło. Smażę około 5 minut.
Następnie pieczarki zalewam śmietaną. Duszę kolejne 5 minut. Sos
doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
3.
Usmażone placki wykładam na talerz. Podaję z sosem pieczarkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz