SKŁADNIKI:
Biszkopt
ciemny:
6
jajek,
1
szklanka cukru,
8
łyżek oleju,
1,5
szklanki mąki,
1
płaska łyżka proszku do pieczenia,
1
łyżka octu,
2
łyżki kakao,
Poncz:
½
szklanki mocnej kawy parzonej,
Masa:
3
szklanki mleka,
3
opakowania budyniu czekoladowego,
3
łyżki cukru,
200g
masła,
½ tabliczki gorzkiej czekolady,
Dodatkowo:
Dodatkowo:
½
puszki masy kajmakowej,
50g
płatków migdałowych.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Do ciasta cienkim strumykiem
wlewam olej. Następnie dodaję ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao
i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach
24cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut
w temperaturze 170 stopni.
2.
Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty
nasączam zimną mocną kawą parzoną.
3:
Masa: Dwie szklanki mleka gotuję razem z cukrem. W pozostałym mleku
mieszam budynie czekoladowe. Masę wlewam do gotującego się mleka.
Mieszam i gotuję przez 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło
ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram.
Na końcu do masy dodaję drobno pokrojoną gorzką czekoladę.
Mieszam. Masą przekładam biszkopty.
4.
Wierzch ciasta smaruję masą kajmakową oraz posypuję uprażonymi
na patelni płatkami migdałowymi. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę
do lodówki.
ale smakowite ciasto:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis . Dziękuję bardzo .
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńAaa ... Zapomniałam dodać ,iż właśnie jestem w trakcie przygotowywania ;)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJakie masło użyła Pani do kremu
OdpowiedzUsuń