SKŁADNIKI:
Ciasto:
100g masła,
100g masła,
150g
margaryny,
350g
mąki,
5
żółtek,
1
łyżka śmietany 18%,
Masa
orzechowa:
150g
orzechów włoskich,
3
białka,
½
szklanki cukru pudru,
szczypta
soli,
Dodatkowo:
cukier
puder do posypania.
PRZYGOTOWANIE:
1,
Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło oraz margarynę.
Wszystko razem siekam nożem. Następnie dodaję żółtka oraz
śmietanę. Zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię spożywczą i wstawiam na 1,5
godziny do lodówki.
2.
Orzechy włoskie drobno siekam nożem. Białka razem ze szczyptą
soli ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder. Ubijam.
Następnie dodaję orzechy. Dokładnie mieszam.
3.
Ciasto wyjmuję z lodówki. Z ciasta odrywam kawałki i formuję
kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdy kawałek ciasta
rozwałkowuję. Na środek nakładam porcję masy. Brzegi łączę
tworząc sakiewkę.
4.
Ciastka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około
25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz