czwartek, 17 sierpnia 2017

Słoneczna Latina

Słoneczna Latina to pyszne ciasto będące połączeniem kruchego ciasta z bezą i bakaliami, biszkoptu makowego oraz masy adwokatowej, biszkoptów i białej czekolady. Ciasto ucieszy każde podniebienie. Z filiżanką aromatycznej kawy smakuje nieziemsko. 



SKŁADNIKI:
Ciasto bakaliowe:
1,5 szklanki mąki,
150g margaryny,
3 jajka,
1,5 łyżki cukru pudru,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
½ łyżki śmietany 18%,
1/3 szklanki cukru kryształu,
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
½ słoiczka powideł śliwkowych,
100 g bakalii (orzechów, rodzynek, wiórków kokosowych, płatków migdałowych),
Ciasto makowe:
4 białka,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka octu,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
3 łyżki suchego maku,
Masa:
500ml mleka,
2 opakowania budyniu śmietanowego,
2 łyżki cukru kryształu,
3 łyżki cukru pudru,
200g masła,
2 kieliszki advocata,
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów,
1 tabliczka białej czekolady,
1 łyżka mleka,
50g płatków migdałowych,

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto bakaliowe: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami oraz śmietaną. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 22cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję bakaliami. Pozostawione białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier kryształ oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijam. Pianę wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. Ciasto piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Ciasto makowe: Białka ubijam na sztywno. Nie przestając ubijać dodaję cukier, ocet oraz mąki. Na końcu do masy wsypuję mak. Mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 22cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Masa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem kryształem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wylewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Ucieram. Na końcu wlewam advocat. Ucieram.
4. Na ciasto bakaliowe wykładam 2/3 masy. Wyrównuję. Na masie układam ciasto makowe. Na cieście makowym rozsmarowuję pozostałą masę. Na masie układam biszkopty. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladą polewam wierzch ciasta robiąc esy floresy. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. Migdałami posypuję wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

8 komentarzy: