SKŁADNIKI:
Ciasto
bakaliowe:
1,5 szklanki mąki,
1,5 szklanki mąki,
150g
margaryny,
3
jajka,
1,5
łyżki cukru pudru,
½
łyżeczki proszku do pieczenia,
½
łyżki śmietany 18%,
1/3
szklanki cukru kryształu,
1
płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
½
słoiczka powideł śliwkowych,
100
g bakalii (orzechów, rodzynek, wiórków kokosowych, płatków
migdałowych),
Ciasto
makowe:
4
białka,
3/4
szklanki cukru,
1
łyżeczka octu,
1
łyżka mąki pszennej,
1
łyżka mąki ziemniaczanej,
3
łyżki suchego maku,
Masa:
500ml mleka,
2 opakowania budyniu śmietanowego,
2 opakowania budyniu śmietanowego,
2 łyżki cukru kryształu,
3 łyżki cukru pudru,
200g masła,
200g masła,
2 kieliszki advocata,
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów,
1 tabliczka białej czekolady,
1 łyżka mleka,
50g płatków migdałowych,
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto bakaliowe: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z
margaryną, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami oraz
śmietaną. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na
blaszkę o wymiarach 22cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję bakaliami.
Pozostawione białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier
kryształ oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijam. Pianę wykładam na
ciasto na blaszce. Wyrównuję. Ciasto piekę około 30 minut w
temperaturze 180 stopni.
2. Ciasto makowe: Białka ubijam na sztywno. Nie przestając ubijać
dodaję cukier, ocet oraz mąki. Na końcu do masy wsypuję mak.
Mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 22cmx35cm, wyłożoną
papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170
stopni.
3. Masa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem
z cukrem kryształem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wylewam
na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam
do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą
masę. Stopniowo dodaję budyń. Ucieram. Na końcu wlewam advocat.
Ucieram.
4. Na ciasto bakaliowe wykładam 2/3 masy. Wyrównuję. Na masie
układam ciasto makowe. Na cieście makowym rozsmarowuję pozostałą
masę. Na masie układam biszkopty. Czekoladę łamię na kostki i
rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Mieszam do uzyskania
jednolitej konsystencji. Czekoladą polewam wierzch ciasta robiąc
esy floresy. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. Migdałami
posypuję wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do
lodówki.
Ciasto na wypasie :D wypróbuje przy okazji jakiegoś święta.
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuńchętnie zbieram wszystkie przepisy, gdzie można zużyć dodatkowe białka:)
OdpowiedzUsuńA biszkopty bez nasaczania?
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha 😁
OdpowiedzUsuńThis is looking so yummy. I
OdpowiedzUsuńlove it
a czy biszkopty nie beda twarde ,moze czym nasaczyć ?
OdpowiedzUsuńUseful and effective published. I have read and admired this good blog. Thank you. Neck Joint
OdpowiedzUsuńClipping Path
Background Remove
Image Editing
eCommerce Photo Editing
Photo Cut Out
Image Manipulation
Image Retouching
Drop Shadow Helps
Clipping Path Tutorial