środa, 23 sierpnia 2017

Spaghetti po węgiersku

Na jutrzejszy obiad proponuję spaghetti z pysznym warzywnym sosem węgierskim. Potrawa ta to doskonała propozycja na szybki i niedrogi obiad dla całej rodziny. Korzystajmy z okazji, że nasze ogrody i targowiska są pełne zdrowych warzyw i przygotowujmy z nich pyszne potrawy, takie jak np. spaghetti.



 SKŁADNIKI:
250g makaronu spaghetti,
200g mięsa mielonego wieprzowego,
1 cebula,
1 mała cukinia,
½ strąka papryki czerwonej,
½ strąka papryki żółtej,
3 pomidory,
5 łyżek oliwy,
woda,
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia.

PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie warzywa kroję w małą kostkę. Mięso mielone razem z cebulą przekładam na patelnię. Wlewam oliwę. Smażę na małym ogniu około 5 minut.
2. Mięso podlewam niewielką ilością wody. Dodaję cukinię oraz papryki. Wszystko razem duszę 5 minut. Dodaję pomidory. Duszę kolejne 10 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią.
3. Spaghetti gotuję według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron wykładam na talerz. Na środek nakładam porcję przygotowanego sosu i podaję.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz