SKŁADNIKI:
Placki:
700g
ziemniaków,
½
cebuli,
1
jajko,
1,5
łyżki mąki,
sól,
pieprz,
olej
do smażenia,
Sos
grzybowy:
300g
grzybów leśnych,
1
cebula,
2
łyżki masła,
100ml
wody,
100ml
śmietany 30%,
½
łyżeczki kminku,
sól,
pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
1.
Placki: Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach.
Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Do utartych ziemniaków
dodaję jajko, mąkę, cebulę oraz pieprz i sól do smaku.
Dokładnie łączę wszystkie składniki. Na rozgrzanej patelni
nakładam łyżką porcję masy tworząc okrągłe placki. Placki
smażę na rumiano z dwóch stron.
2.
Sos grzybowy: Grzyby oczyszczam, płuczę i kroję na mniejsze
kawałki. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam
grzyby razem z cebulą. Dodaję kminek. Grzyby podlewam wodą i duszę
około 15 minut. Następnie do grzybów wlewam śmietanę. Mieszam i
duszę 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
3.
Usmażony placek układam na środku talerza. Polewam sosem
grzybowym. Na wierzch kładę drugi placek i podaję.
uwielbiam je z sosem grzybowym! A mój luby z kolei z ostrym sosem serowym...
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych dań! :D placki dobre na wszystko! :D
OdpowiedzUsuńSuper. Uwielbiam wszystko co z grzybów lesnych.
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie.
OdpowiedzUsuńPachnie ekranu - przysięgam!
:)