wtorek, 5 września 2017

Ryba zapiekana z brokułem, pieczarkami i serem

We wtorkowy wieczór polecam przepis na pyszną rybę zapiekaną z brokułem, pieczarkami i żółtym serem. To doskonała propozycja na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny. Potrawa z całą pewnością pozytywnie zaskoczy niejedne kubki smakowe. 



SKŁADNIKI:
2 płaty ryby miruny (świeżej lub mrożonej),
½ brokuła,
200g pieczarek,
1 cebula,
50g sera żółtego,
kilka gałązek zielonego koperku,
2 łyżki masła,
mąka,
oliwa,
sól,
pieprz,

PRZYGOTOWANIE:
1. Rybę kroję na kawałki. Oprószam solą i pieprzem. Mirunę obtaczam w mące. Na maśle podsmażam rybę po 2 minuty z każdej strony.
2. Brokuła gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Ugotowanego brokuła dzielę na różyczki i ugniatam widelcem.
3. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażam przez około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. Koperek drobno siekam nożem.
4. Kawałki ryby układam w szerokim naczyniu żaroodpornym. Na każdym kawałku ryby rozsmarowuję pastę z brokuła. Następnie nakładam porcję pieczarek i cebuli. Oprószam solą i pieprzem. Wierzch posypuję koperkiem oraz żółtym serem. Rybę zapiekam około 20 minut w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz