SKŁADNIKI:
2
płaty ryby miruny (świeżej lub mrożonej),
½
brokuła,
200g
pieczarek,
1
cebula,
50g
sera żółtego,
kilka
gałązek zielonego koperku,
2
łyżki masła,
mąka,
oliwa,
sól,
pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
1.
Rybę kroję na kawałki. Oprószam solą i pieprzem. Mirunę obtaczam
w mące. Na maśle podsmażam rybę po 2 minuty z każdej strony.
2.
Brokuła gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Ugotowanego
brokuła dzielę na różyczki i ugniatam widelcem.
3.
Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki
razem z cebulą podsmażam przez około 10 minut na oliwie. Oprószam
solą i pieprzem. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.
Koperek drobno siekam nożem.
4.
Kawałki ryby układam w szerokim naczyniu żaroodpornym. Na każdym
kawałku ryby rozsmarowuję pastę z brokuła. Następnie nakładam
porcję pieczarek i cebuli. Oprószam solą i pieprzem. Wierzch posypuję koperkiem oraz żółtym serem. Rybę zapiekam około 20 minut w
temperaturze 180 stopni.
Ryby, w przeciwieństwie do innych mięs posiadają naprawdę wiele fantastycznych wartości odżywczych i kwasów OMEGA-3. Na moim stole często gości łosoś - często przygotowuję go według przepisów widniejących pod tym adresem: https://mowisalmon.pl/
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń