SKŁADNIKI:
Ciasto:
1
szklanka wody,
100g
margaryny,
200g
mąki,
6
jajek,
szczypta
soli,
Krem:
200g
zmielonych orzechów włoskich,
200ml
mleka,
1
szklanka cukru,
200g
masła,
Polewa:
1
tabliczka gorzkiej czekolady,
1
łyżka mleka,
30g
posiekanych orzechów włoskich.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Mąkę, margarynę oraz sól przekładam do garnuszka i rozpuszczam.
Stopniowo przesiewam mąkę. Mieszam. Zaparzam ciasto przez około 5
minut, cały czas mieszając. Studzę. Do ciasta wbijam po jednym
jajku i wszystko razem miksuję. Ciasto przekładam do rękawa
cukierniczego. Na blaszce włożonej papierem do pieczenia formuję
podłużne ciasteczka. Ciastka piekę około 20 minut w temperaturze
200 stopni. Po przestudzeniu ciastka przekrawam wzdłuż na pół.
2.
Mleko gotuję z cukrem i orzechami włoskimi do momentu, aż masa
zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą
masę. Dodaję zimną masę orzechową. Ucieram. Masą przekładam
upieczone eklery.
3.
Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Mieszam
do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę rozsmarowuję na
wierzchu eklerów. Eklery posypuję posiekanymi orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz