czwartek, 28 grudnia 2017

Eklery orzechowe

W czwartkowe popołudnie prezentuję przepis na pyszne eklery z kremem orzechowym. To pyszny deser dla całej rodziny. Nikt im się nie oprze. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka wody,
100g margaryny,
200g mąki,
6 jajek,
szczypta soli,
Krem:
200g zmielonych orzechów włoskich,
200ml mleka,
1 szklanka cukru,
200g masła,
Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
1 łyżka mleka,
30g posiekanych orzechów włoskich.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę, margarynę oraz sól przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Stopniowo przesiewam mąkę. Mieszam. Zaparzam ciasto przez około 5 minut, cały czas mieszając. Studzę. Do ciasta wbijam po jednym jajku i wszystko razem miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na blaszce włożonej papierem do pieczenia formuję podłużne ciasteczka. Ciastka piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po przestudzeniu ciastka przekrawam wzdłuż na pół.
2. Mleko gotuję z cukrem i orzechami włoskimi do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimną masę orzechową. Ucieram. Masą przekładam upieczone eklery.
3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę rozsmarowuję na wierzchu eklerów. Eklery posypuję posiekanymi orzechami włoskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz