niedziela, 17 grudnia 2017

Markizy piernikowe

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy, magiczny czas. Na świątecznym stole nie może zabraknąć wielu tradycyjnych potraw i wypieków. Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszne korzenne markizy. Ciasteczka te mogą z powodzeniem znaleźć miejsce na stole i być doskonałym deserem w świąteczne dni.



SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
100g masła,
1 jajko,
3 łyżki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1,5 łyżki miodu płynnego,
1,5 łyżki przyprawy korzennej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
Masa:
1 szklanka mleka,
6 łyżek kaszy manny,
1 opakowanie cukru waniliowego,
4 łyżki cukru pudru,
100g masła,
Dodatkowo:
½ szklanki cukru pudru,
1 łyżka wody.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukry, jajko, miód, przyprawę korzenną oraz sodę. Zagniatam ciasto.
2. Przygotowanie ciasto rozwałkowuję na grubość 3mm. Foremkami o dowolnym kształcie wykrawam w cieście ciasteczka. Ciastka układam na blaszce i piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Masa: Mleko zagotowuję razem z cukrem waniliowym. Stopniowo wsypuję kaszę mannę. Cały czas mieszając kaszkę gotuję 3 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję kaszę mannę. Ucieram.
4. Połowę ciasteczek smaruję masą i sklejam z ciasteczkami bez masy.
5. Cukier puder ucieram razem z wodą na jednolitą masę. Przygotowane markizy zanurzam z jednej strony w lukrze. Odstawiam do stwardnięcia. 

2 komentarze: