niedziela, 3 grudnia 2017

Śledzie po tatarsku

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi po różną postacią. Dziś przestawiam Wam przepis na pyszne śledzie po tatarsku.



SKŁADNIKI:
6 płatów solonych matiasów,
1 cebula,
4 ogórki kiszone,
20 szt pieczarek marynowanych,
2 łyżki groszku konserwowego,
2 łyżki majonezu,
1,5 łyżki śmietany 18 %,
sól,
pieprz,
sok z połowy cytryny.

PRZYGOTOWANIE:
1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Następnie osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny. Śledzie kroję na ukos na mniejsze kawałki.
2. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Ogórki kiszone oraz pieczarki także kroję w małą kostkę. Do salaterki przekładam cebulę, ogórki, pieczarki oraz groszek. Dodaję majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki.
3. Przygotowaną sałatkę wykładam na półmisek. Na sałatce układam kawałki śledzi i podaję.

2 komentarze:

  1. Może być jakaś inna ryba ?
    https://remont.biz.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba każdy z nas kiedyś próbował tak podanej ryby i muszę przyznać, że ja za nią wprost przepadam. Dlatego bardzo chętnie w wolnym czasie przygotowuję różne przepisy z rybą w roli głównej. Niedawno robiłam pysznego łososia https://mowisalmon.pl/przepisy/poke-bowl-z-surowym-lososiem-mowi-z-ryzem/ i cała rodzinka się nim zajadała.

    OdpowiedzUsuń