SKŁADNIKI:
6
płatów solonych matiasów,
1
cebula,
4
ogórki kiszone,
20
szt pieczarek marynowanych,
2
łyżki groszku konserwowego,
2
łyżki majonezu,
1,5
łyżki śmietany 18 %,
sól,
pieprz,
sok
z połowy cytryny.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Matiasy moczę godzinę we wodzie. Następnie osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny. Śledzie kroję na ukos na mniejsze
kawałki.
2.
Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Ogórki kiszone oraz
pieczarki także kroję w małą kostkę. Do salaterki przekładam cebulę, ogórki, pieczarki oraz groszek. Dodaję majonez, śmietanę
oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie
składniki.
3.
Przygotowaną sałatkę wykładam na półmisek. Na sałatce układam kawałki śledzi i podaję.
Może być jakaś inna ryba ?
OdpowiedzUsuńhttps://remont.biz.pl/
Chyba każdy z nas kiedyś próbował tak podanej ryby i muszę przyznać, że ja za nią wprost przepadam. Dlatego bardzo chętnie w wolnym czasie przygotowuję różne przepisy z rybą w roli głównej. Niedawno robiłam pysznego łososia https://mowisalmon.pl/przepisy/poke-bowl-z-surowym-lososiem-mowi-z-ryzem/ i cała rodzinka się nim zajadała.
OdpowiedzUsuń