SKŁADNIKI:
700g
łopatki wieprzowej,
200g
boczku wędzonego,
1
cebula,
2
papryki czerwone,
2
pomidory,
3
duże ziemniaki,
1
łyżeczka papryki ostrej mielonej,
1
łyżeczka papryki wędzonej,
1
łyżka koncentratu pomidorowego,,
1
litr wody,
oliwa,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Łopatkę kroję w kostkę. Cebulę oraz boczek kroję w małą
kosteczkę. Na oliwie podsmażam boczek razem z cebulą. Dodaję
łopatkę. Razem smażę około 10 minut. Mięso zalewam wodą.
Dodaję paprykę ostrą oraz paprykę wędzoną. Gotuję około
godziny.
2.
Paprykę oraz ziemniaki kroję w kostkę. Pomidory obieram ze skórki
i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa.
Gotuję około 20 minut. Na końcu do gulaszu dodaję koncentrat
pomidorowy. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Gotuję jeszcze
przez 5 minut.
moje klimaty
OdpowiedzUsuń