piątek, 20 kwietnia 2018

Bogracz z boczkiem, ziemniakami i papryką

Bogracz to pyszna zupa gulaszowa, będąca jedną z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej. Potrawę można przyrządzić na świeżym powietrzu w żeliwnym kociołku nad ogniskiem. Można ją również przygotować w domowych warunkach na kuchence. Bogracz doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.




SKŁADNIKI:
700g łopatki wieprzowej,
200g boczku wędzonego,
1 cebula,
2 papryki czerwone,
2 pomidory,
3 duże ziemniaki,
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej,
1 łyżeczka papryki wędzonej,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,,
1 litr wody,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Łopatkę kroję w kostkę. Cebulę oraz boczek kroję w małą kosteczkę. Na oliwie podsmażam boczek razem z cebulą. Dodaję łopatkę. Razem smażę około 10 minut. Mięso zalewam wodą. Dodaję paprykę ostrą oraz paprykę wędzoną. Gotuję około godziny.
2. Paprykę oraz ziemniaki kroję w kostkę. Pomidory obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa. Gotuję około 20 minut. Na końcu do gulaszu dodaję koncentrat pomidorowy. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Gotuję jeszcze przez 5 minut.

1 komentarz: