SKŁADNIKI:
Biszkopt
ciemny:
3
jajka,
½
szklanki cukru,
¾
szklanki mąki,
1,5
łyżki kakao,
4
łyżki oleju,
½
łyżki octu,
½
łyżki proszku do pieczenia.
Biszkopt
jasny:
2
jajka,
1/3
szklanki cukru,
2/3
szklanki mąki,
3
łyżki oleju,
½
łyżki octu,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa
budyniowa:
500
ml mleka.
2
opakowania budyniu waniliowego,
1
cukier waniliowy,
4
łyżki cukru pudru,
200g
masła,
1
kieliszek spirytusu,
Dodatkowo:
1
puszka masy kajmakowej,
1
duża paczka herbatników,
2
kieliszki likieru czekoladowego,
kakao
do posypania.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej,
mąkę, ocet oraz kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na
blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony
biszkopt nasączam likierem czekoladowym.
2.
Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywno. Nie przestając ubijać
dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do
pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę, wyłożoną papierem do
pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
3.
Masa budyniowa: Z mleka odlewam 200ml. Pozostałe mleko gotuję razem
z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszek budyniowy. Masę
wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń
odstawiam do przestudzenia. Maso razem z cukrem pudrem ucieram na
puszystą masę. Dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu dodaję
spirytus. Wszystko razem ucieram.
4.
Na biszkopt ciemny wykładam masę budyniową. Wyrównuję. Na masie
układam biszkopt jasny. Biszkopt smaruję masą kajmakową. Na masie
układam herbatniki. Wierzch ciasta oprószam kakao. Gotowe ciasto
wstawiam na godzinę do lodówki.
Kasiu ciekawa nazwa ciasta a ciasto cudnie wygląda
OdpowiedzUsuń