czwartek, 2 sierpnia 2018

Zapiekanka z ziemniakami, boczkiem i fasolką

Na jutrzejszy obiad polecam pyszną zapiekankę ziemniaczaną z fasolką i boczkiem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Każdemu będzie smakować.





SKŁADNIKI:
½ kg ziemniaków,
300g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej,
250g boczku wędzonego parzonego,
5 plastrów sera żółtego,
5 łyżek śmietany 18%,
tymianek,
sól,
pieprz,
masło.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki oraz fasolkę gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki kroję w plastry. Boczek wędzony kroję w cienkie paski. Ser żółty kroję w paski.
2. Dno naczynia żaroodpornego smaruję masłem. Następnie nakładam porcję ziemniaków i fasolki. Warzywa posypuję żółtym serem. Na warstwę serową wykładam boczek. Całość posypuję tymiankiem, solą oraz pieprzem. Na wierzchu zapiekanki robię kleksy ze śmietany.
3. Potrawę zapiekam około 30 minut w temperaturze 190 stopni.

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki, a w takiej formie z boczkiem to już szczególnie. Mam nawet godny polecenia boczuś do takich smakołyków. to boczek wędzony parzony od Zakładu Mięsnego Karol z Podlaisa. Można go kupić on line lub w Carrefurze.

    OdpowiedzUsuń