SKŁADNIKI:
Ciasto:
1,5
szklanki mleka,
30g
drożdży,
600g
mąki,
2
łyżki cukru,
1
jajko,
1
łyżeczka soli,
2
łyżki masła,
Masa
serowa:
250g sera białego półtłustego,
1
żółtko,
1
łyżka masła,
1
opakowanie cukru waniliowego,
2
łyżki cukru,
Kruszonka:
50g
masła,
½
szklanki cukru,
½
szklanki mąki.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Ciasto: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże i cukier. Dodaję
łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, sól i miękkie
masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
2.
Masa serowa: Ser razem z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkiem i
masłem ugniatam widelcem na jednolitą masę.
3.
Kruszonka: Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę.
4. Z
wyrośniętego ciasta odrywam niewielkie kawałki. Formuję kulę,
lekko spłaszczam. Na środek kładę porcję masy serowej. Zlepiam
brzegi, formując kulę. Drożdżówki układam na blaszce
wysmarowanej tłuszczem. Wierzch smaruję białkiem i posypuję
kruszonką. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz