SKŁADNIKI:
Ciasto:
2
szklanki mąki,
150g
masła,
3
żółtka,
4
łyżki mleka,
25 g
drożdży,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta
soli,
jajko do posmarowania,
Farsz:
200g
pieczarek,
1
cebula,
300g
kapusty kiszonej,
1,5
szklanki wody,
1
łyżeczka kminku.
4
ziarna ziela angielskiego,
2
liście laurowe,
sól,
pieprz,
oliwa.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Farsz: Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Na oliwie smażę
pieczarki z cebulą przez około 10 minut. Kapustę kiszoną
przekładam do garnka. Zalewam wodą. Dodaję kminek, ziele i liście
laurowe. Gotuję przez około 15 minut. Następnie do kapusty dodaję
podsmażone pieczarki. Całość gotuję na małym ogniu około 45
minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
2.
Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję
żółtka, mleko, pokruszone drożdże, proszek do pieczenia oraz
sól. Zagniatam ciasto.
3.
Ciasto rozwałkowuję tworząc kwadrat. Na brzeg ciasta wykładam
wzdłuż farsz. Ciasto zwijam dwa razy, pozostałe ciasto odcinam.
Zwinięte ciasto kroję na 4cm kawałki. Z pozostałym ciastem robię
to samo co poprzednio, czyli nakładam farsz, zwijam i kroję.
4. Paszteciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Gotowe paszteciki układam na talerzu. Podaję z barszczem czerwonym.
4. Paszteciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Gotowe paszteciki układam na talerzu. Podaję z barszczem czerwonym.
Paszteciki zostały podane na talerzu firmy Ambiton, obok widoczne są także sztućce Ambition.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz