środa, 28 listopada 2018

Tort Książęcy

W jesienny wieczór zapraszam na pyszny Tort Książęcy, będący połączeniem biszkoptów, ciasta kokosowego, masy z pomadek "Michałków" oraz masy kakaowej. Już jeden kęs tortu sprawi ogromną radość dla naszego podniebienia. Tort doskonale będzie się prezentował na świątecznym stole.






SKŁADNIKI:
Biszkopt ciemny:
3 jajka,
½ szklanki cukru,
¾ szklanki mąki,
4 łyżki oleju,
½ łyżki proszku do pieczenia,
½ łyżki octu,
1 łyżka kakao,
Biszkopt jasny:
2 jajka,
1/3 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
½ łyżki octu,
Ciasto kokosowe:
4 białka,
150g wiórków kokosowych,
½ szklanki cukru,
½ łyżki mąki ziemniaczanej,
Masa z michałków:
500ml mleka,
2 opakowania budyniu śmietanowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki cukru,
200g masła,
150g pomadek Michałków,
Masa kakaowa:
3 jajka,
½ szklanki cukru,
200g masła,
2 łyżeczki kakao,
1 kieliszek spirytusu,
Dodatkowo:
100ml wody,
50ml spirytusu,
150g orzechów włoskich,
róże do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt ciemny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temp. 170 stopni.
2. Biszkopt jasny. Białka ubijam na sztywno. Ciągle ubijając dodaję cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę. Piekę około 25-30 minut w temp. 170 stopni. Oby dwa biszkopty nasączam wodą wymieszaną ze spirytusem.
3. Ciasto kokosowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijam. Następnie dodaję wiórki kokosowe. Mieszam. Masę przekładam na tortownicę, wyrównuje. Piekę około 30 minut w temp. 170 stopni.
4. Masa z Michałków: Z mleka odlewam ½ szklanki i mieszam budynie. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewam wymieszane budynie. Budyń gotuję około 2 minut cały czas mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Michałki ugniatam na miazgę. Masło ucieram razem z Michałkami na puszystą masę. Dodaję budyń. Ucieram.
5. Masa kakaowa: Jajka ubijam razem z cukrem przez około 10 minut nad kąpielą wodną. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z kakao na puszystą masę. Dodaję masę jajeczną oraz spirytus. Ucieram.
6. Na biszkopt ciemny wykładam połowę masy z Michałków. Wyrównuję i przykrywam ciastem kokosowym. Na ciasto kokosowe wykładam drugą połowę masy michałkowej. Wyrównuję i przykrywam biszkoptem jasnym. Masą kakaową smaruję boki oraz wierzch tortu. Boki tortu dodatkowo obsypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Wierzch dekoruję kwiatami z opłatków. Gotowy tort wstawiam na godzinę do lodówki.

Do przygotowania tortu została wykorzystana forma do pieczenia Ambition oraz sztućce i talerzyki Ambition.


                                                             Przepis na udane święta

3 komentarze: